Dānija izsniegusi atļauju "Ziemeļu straumes 2" būvdarbiem

© Photo Nord Stream 2 / Axel SchmidtУкладка труб газопровода "Северный поток — 2"
Укладка труб газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dānija izsniegusi atļauju "Ziemeļu straumes 2" izbūvei. Tuvāko nedēļu laikā kompānija Nord Stream 2 AG sāks sagatavošanās darbus un cauruļvada būvdarbus.

RĪGA, 31. oktobris — Sputnik. Dānijas Enerģētikas aģentūra izsniegusi atļauju gāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvdarbiem valsts ekskluzīvajuā ekonomiskajā zonā. Maģistrāle vedīs dienvidaustrumos no Bornholmas salas Baltijas jūrā, vēsta RIA Novosti.

Dānijas iestādes paziņojumā norādīts, ka atļauja izsniegta atbilstoši likumam par kontinentālo šelfu un Dānijas saistībām saskaņā ar ANO Jūras tiesību konvenciju. Dānijas pienākums ir atļaut tranzīta cauruļvadu būvdarbus, ņemot vērā resursus un apkārtējās vides aizsardzību, un nepieciešamības gadījumā apzīmēt minēto cauruļvadu maršrutu.

Трубы газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
"Ziemeļu straumes 2" būvniecība iegājusi pēdējā ceturtdaļā

Projekta operators Nord Stream 2 AG tuvākajās nedēļās sāks sagatavošanās darbus un cauruļu ieguldīšanu Dānijas zonā, informēja kompānija. Šīs sekcijas būvdarbiem tiks izmantotas caurules no loģistikas termināla Mukranā, kas atrodas Rīgenas salā (Vācija).

Patlaban uzbūvēti jau vairāk nekā 2100 kilometri cauruļvada, cauruļu ieguldīšana noslēgta Krievijas, Somijas un Zviedrijas ūdeņos, kā arī lielākajā daļā Vācijas ūdeņu.

"Ziemeļu straume 2"

Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divu cauruļvadu izbūvi ar kopējo jaudu 55 miljardu kubikmetru gāzes gadā. Jaunais cauruļvads tiks izbūvēts līdzās esošajam - "Ziemeļu straumei". Tas vedīs pa Baltijas jūras dzīlēm un šķērsos Krievijas, Somijas, Zviedrijas, Dānijas  un Vācijas teritoriālos ūdeņus vai ekskluzīvās ekonomiskās zonas.  No minētajām valstīm kompānijai Nord Stream 2 AG, "Ziemeļu straume 2" operatoram, bija atlicis saņemt būvdarbu atļauju tikai no Dānijas.

Pirmais pieteikums maršrutam, kas šķērsoja Dānijas teritoriālos ūdeņus, tika iesniegts 2017. gada aprīli. Otrais pieteikums alternatīvam maršrutam Dānijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā uz ziemeļrietumiem no Bornholmas salas tika iesniegts 2018. gada augustā.

Строительство газопровода Северный поток-2 в Германии - Sputnik Latvija
Somijas tiesa atvēsinājusi poļus, kuri pieprasīja "Nord Stream 2" aizliegšanu

Dānijas vilcināšanās piespieda Nord Stream 2 AG iesniegt valsts regulatoram trešo pieteikumu "Ziemeļu straumes 2" būvdarbiem – tagad Dānijas EEZ uz dienvidiem no Bornholmas salas, aiz Dānijas teritoriālo ūdeņu robežām. Martā Dānijas valdība lūdza kompāniju izskatīt tieši šo variantu.

Maskava vairākkārt uzsvērusi, ka "Ziemeļu straume 2" ir tikai un vienīgi ekonomisks projekts – tēze par iespējamiem enerģētiskiem draudiem Eiropai neiztur nekāda veida kritiku. Gāzes transportēšanas maršrutu diversifikācija, tieši pretēji, ļaus samazināt tranzīta riskus un paaugstinās gāzes apgādes drošumu patērētājiem. Turklāt gaišzilās degvielas piegādes izmaksas samazināsies - "Ziemeļu straumes 2" maršruts līdz Vācijai ir gandrīz par diviem tūkstošiem kilometru īsāks, nekā caur Ukrainu.

Ziņu lente
0