Vairs nekādu dārzeņu un augļu: Saeima ierobežos produktu ievešanu no Baltkrievijas

© Sputnik / Евгений Биятов / Pāriet pie mediju bankasПрилавок с фруктами и овощами, архивное фото
Прилавок с фруктами и овощами, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No 14.decembra varētu mainīties noteikumi dārzeņu un augļu ievešanai no trešajām valstīm, ņemot vērā Eiropas Savienības prasības.

RĪGA, 30. oktobris — Sputnik. Patlaban, iebraucot Latvijā no Baltkrievijas, bija ļauts ievest līdz 10 kg augu valsts izcelsmes produktu. Taču tagad situācija var mainīties, ja Saeima pieņems Zemkopības ministrijas izstrādātos grozījumus, raksta portāls Grani.lv.

Atbilstoši Eiropas Savienības prasībām, no 2019.gada 14.decembra stāsies spēkā izmaiņas likumā, kas skar dārzeņu un augļu ievešanu no trešajām valstīm, tostarp – arī Baltkrievijas.

Pārtikas un veterinārā dienesta Robežkontroles departamenta vecākais eksperts Gunārs Tīlītis informēja, ka jaunie noteikumi ļaus ievest Latvijas teritorijā no Baltkrievijas ne vairāk kā 2 kg svaigu dārzeņu un augļu.

Золотые овощи: в странах Балтии дорожают продукты - Sputnik Latvija
Video
Zelta vērtē: Baltijas valstīs strauji aug produktu cenas

Ierobežojumi netiks attiecināti uz apstrādātiem produktiem, piemēram, ievārījumiem, kompotiem un džemiem. Joprojām aizliegts ievest kartupeļus, ņemot vērā augu bīstamo slimību – gaišo gredzenpuvi.

Ja cilvēks vēlas ievest lielāku daudzumu produktu, viņam būs nepieciešams fitosanitārais sertifikāts, kas jāuzrāda pie robežas. To izsniedz Baltkrievijas Republikas Sēklkopības, augu karantīnas un aizsardzības valsts inspekcija. Šis dokuments būs nepieciešams arī sēklu ievešanai.

PVD Robežkontroles departamenta direktore Iveta Šica-Trēde pavēstīja, ka pagaidām ierobežojumi vēl nav apstiprināti, un visa nepieciešamā informācija tiks sniegta, kad tie stāsies spēkā.

Pēc viņas vārdiem, panikai nav iemesla un augu valsts produktu ievešanai atļautais kopsvars saglabāsies, taču noteikti var mainīites ievešanai atļauto uztura bagātinātāju daudzums – patlaban ļauts ievest līdz 10 kg šo produktu personīgai lietošanai.

Ziņu lente
0