Lietuvas prezidents paskaidrojis ASV karavīru dislokāciju pie Baltkrievijas robežām

© AP Photo / Mindaugas KulbisИзбранный президент Литвы Гитанас Науседа
Избранный президент Литвы Гитанас Науседа - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas valsts vadītājs apgalvoja, ka valsts nekad neizrādīs agresiju pret saviem kaimiņiem.

RĪGA, 30. oktobris – Sputnik. Lietuvas prezidents Gitans Nausēda paziņoja, ka ASV armijas baraljona dislokacija ir valsts aizsardzības stiprināšanas pasākums, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz aģentūru TASS.

Savu viedokli viņš pauda intervijā Lietuvas medijiem.

Воздушный десант США участвует в военных учениях в Литве, архивное фото - Sputnik Latvija
Piesavinājušies un ekspluatē Baltiju: Lietuvas AM ir sajūsmā par NATO un ASV

"NATO spēku un tehnikas dislokācijas Lietuvā vienīgais mērķis ir vēlme pasargāt valsts iedzīvotājus no iespējamas intervences," teica Lietuvas līderis.

Nausēda atzīmēja, ka Viļņai nekad nav bijis un nebūs nodoma apdraudēt kaimiņvalstis. Viņš uzsvēra, ka Lietuva ir "miermīlīga valsts, kas nekad nevērsīs agresiju pret saviem kaimiņiem."

Aizvadītajā nedēļā Lietuvā ieradās smagā militārā tehnika un karavīri no ASV. Viņi tiks dislocēti Pabrases poligonā līdz nākamā gada pavasarim.

Līdz ar aptuveni 30 tankiem Abrams, 25 kājnieku bruņumašīnām Bradley un citu bruņojumu Lietuvā ieradias ASV armijas 1.divīzijas 9.pulka 1.batajons.

Iepriekš Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko jau vairākkārt paudis satraukumu par gaidāmajām NATO mācībām Defender Europe 2020, kas notiks netālu no valsts robežām, kā arī par NATO spēku pārvietošanu. Viņš norādīja, ka Minskas pienākums ir atbildēt uz tādu demonstrāciju, taču vienkaikus uzsvēra, ka "nežvadzinās ieročus", jo tā ir miermīlīga valsts.

Самолет ВВС Литвы C-27J Spartan - Sputnik Latvija
Baltijas valstis pastiprinās gaisa telpas novērošanu

NATO pastāvīgi paplašina militāro kontingentu pie Krievijas un Baltkrievijas robežām. Baltijas valstis regulāri paraksta aizsardzības lkīgumus un aicina palielināt alianses karavīru klātbūtni reģionā, aizbildinoties ar augošajiem "Krievjas draudiem".

Pie tam Maskava jau vairākkārt apliecinājusi savus miermīlīgos nodomus un uzsvēra, ka neplāno nekādus uzbrukumus. Kreievijas Ārlietu ministrija pauda pārliecību, ka NATO izmanto rietumvalstu histēriju, lai paplašinātu savus spēkus austrumu flangā.

Ziņu lente
0