Paradumi ir stiprāki: veikali nav gatavi atdot produktus labdarībai

© Sputnik / Sergey MelkonovОткрытие нового торгового центра "Акрополь" в Риге
Открытие нового торгового центра Акрополь в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Grozījumi Pārtikas aprites uzraudzības likumā ir pieņemti, taču veikalu skaits, kas gatavi ziedot labdarība produktus ar izbeigušos derīguma termiņu, joprojām nav pieaudzis.

RĪGA, 24. oktobris — Sputnik. Veikali cenšas iegādāties tādu produktu daudzumu, lai lielāko daļu būtu iespējams realizēt un minimizēt pārtikas atkritumus, stāsta Bb.lv, atsaucoties uz Diena.

Pagājuši jau gandrīz seši mēneši, kopš stājušies spēkā grozījumi, kas ļauj ziedot labdarībai noteiktu kategoriju pārtikas produktus pēc minimālā derīguma termiņa beigām, taču lielo mazumtirdzniecības tīklu paradumi ir pārāk dziļi iesakņojušies, un tie strādā pēc agrākās shēmas – izvieto plauktos minimālo daudzumu produktu.

No 2019.gada 1.jūlija ražotāji un veikali var ar labdarības vai reliģisko organizāciju starpniecību izdalīt produktus ar izbeigušos derīguma termiņu. Šim nolūkam uzņēmējiem jānoslēdz sadarbības līgums.

Продукция белорусских кондитерских фабрик - Sputnik Latvija
No 1. jūlija trūcīgajiem tiks izdalīti noteikti produkti ar izbeigušos derīguma termiņu

Patlaban šādu līgumu ar produktu banku Paēdušai Latvijai noslēdzis tikai veikalu tīkls Maxima. Citi tīkli par tādu iespēju neinteresējas, lLai arī par preču izmešanu veikali ir spiesti maksāt, bet par produktu atdošanu nevalstiskajām organizācijām nav jāmaksā.

Protams, runa ir par sausajiem un fasētajiem pārtikas produktiem, ko iespējams lietot pārtikā vēl vismaz divus mēnešus pēc derīguma termiņa: tēja, kafija, kakao, putraimus, pākšaugus, makaronus, miltus, medu, dažādus konservus, ievārījumu, sīrupus, mērces, eļļu, konditorejas izstrādājumus, cepumus, čipsus, sāļās uzkodas, brokastu pārslas, žāvētus augļus un dārzeņus, garšvielas un citus produktus, kuru uzglabāšanai nav vajadzīga noteikta temperatūra.

"Paēdušai Latvijai" organizēja nelielu pētījumu. Tas parādīja, ka ziedotie produkti pārsvarā nepieciešami vientuļām mātēm ar diviem vai vairākiem bērniem laukos, kā arī pensionāriem, kuri lielāko daļu ienākumu spiesti tērēt zālēm.

Dati par 2018.gadu liecina, ka Latvijā atkritumos tiek izmestas aptuveni 500 tonnas produktu. Eiropas Savienībā šis apjoms sasniedz 88 miljonus tonnu gadā.

Ziņu lente
0