Politika

Mācieties starptautiskās tiesības: Vācija atteikusies atzīt "golodomoru" par genocīdu

© Sputnik / Владимир Песня / Pāriet pie mediju bankasКупол над зданием Рейхстага в Берлине
Купол над зданием Рейхстага в Берлине - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācijas Ārlietu ministrija pamatoja, kāpēc starptautiskās tiesības neļauj atzīt "golodomoru" par ukraiņu tautas genocīdu.

RĪGA, 23. oktobris — Sputnik. Vācijas valdība atteikusies atzīt "golodomoru" par ukraiņu tautas genocīdu. Berlīnes oficiālo viedokli šajā jautājumā paziņoja Vācijas ĀM valsts ministrs Mihaels Rots.

Iepriekš Vācijas valdībai tika iesniegta petīcija, kuras autori aicināja atzīt par genocīdu masveida badu Ukrainā pagājušā gadsimta 30.gados, vēsta Sputnik Igaunija.

Atbildot uz petīciju, Mihaels Rots atzīmēja, ka bads PSRS bija baismīga katastrofa, kas aiznesa miljoniem dzīvību. Taču, pēc vņa vārdiem, tālaika traģisko noteikumu vērtējumā ir jāizšķir politiskie un starptautiski tiesiskie slēdzieni. Šī iemesla dēļ Vācijas ĀM amatpersona atgādināja, ka genocīda jēdziens tika iekļauts starptautiskajās tiesībās tikai 1948.gadā.

"Federālā valdība neuzskata par iespējamu notikumus līdz 1948.gadam raksturot kā genocīdu atbilstoši starptautiskajām tiesībām," secināja Mihaels Rots.

Ideju atzīt par genocīdu masveida badu Ukrainā Kijeva sāka popularizēt pēc PSRS sabrukuma un valstiskās neatkarības pasludināšanas. 2006.gadā Ukrainas Augstākā rada pasludināja "golodomoru" par ukraiņu tautas genocīda aktu. Kopš tā laika Kijeva cenšas panākt līdzīgu lēmumu pasaulē.

Ukrainas parlamenta V-VII sasaukumu deputāts Vladimirs Oļeiņiks - Sputnik Latvija
Ukrainas politiķis: par karu ar Krieviju Ukrainā sapņo tikai pustrakie

Krievija šos aicinājumus uzskata par mēģinājumu politizēt vēsturi un sēt naida sēklas gan Krievijas un Ukrainas starpvalstu attiecībās, gan abu valstu tautu attiecībās. Iepriekš Krievijas ĀM uzsvēra, ka bads 30.gados PSRS teritorijā kļuva par krievu, ukraiņu, kazahu un citu valstī dzīvojošo tautu kopīgu traģēdiju un milzīgu humanitāro katastrofu.

"Mēģinājumiem atspoguļot šos notikumus vienīgi kā "ukraiņu tautas genocīdu" nav nekā kopīga ne ar taisnīguma atjaunošanu, ne vēsturiskajiem faktiem, tiem ir politizēts un nezinātnisks raksturs," norādīja Krievijas ĀM.

Ziņu lente
0