Piedzērušos tiesnesi varēs aizturēt: Latvija izpildīs GRECO prasības

© pixabayМолоток судьи
Молоток судьи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tiesnešu korpuss Latvijā varētu zaudēt administratīvās atbildības imunitāti, attiecīgos grozījumu piedāvājusi Tieslietu ministrija.

RĪGA, 22. oktobris – Sputnik. Tieslietu padome konceptuāli atbalstījusi likuma grozījumus, kuri atceļ tiesnešu administratīvās atbildības imunitāti, vēsta BNN.

Grozījumus paredzēts veikt Tiesu varas likumā, Tiesnešu disciplinārās atbildības likumā un Administratīvās atbildības likumā. Tie paredz, ka tiesnesim, kurš pastrādājis pārkāpumu, kurš paredz administratīvo sodu, iestājas tāda pati atbildība, kā citiem sabiedrības locekļiem. Patlaban, ja tiesnesis pastrādā administratīvo likumpārkāpumu, pret viņu ierosina disciplinārā pārkāpuma lietu, kura var beigties ar amata zaudējumu. Piemēram, šī gada janvārī tā brīža tieslietu ministrs Dzintars Ransačs atstādina’ja no amata Zemgales rajona tiesnesi Ivetu Silicku par automobiļa vadīšanu reibuma stāvoklī.

Центр государственного языка - Sputnik Latvija
Nosauca par izloksni: Latvijā sodīs par necieņas izrādīšanu pret valsts valodu

Tāpat jaunais likumprojekts paredz, ka, ja tiesnesis kopā ar administratīvo likumpārkāpumu ir pieļāvis arī necienīgu uzvedību vai rupji pārkāpis ētikas normas, viņš var tikt saukts arī pie disciplinārās atbildības.

Par grozījumu iniciatoru kļuva Tieslietu ministrija, kuru vada Jānis Bordāns no Jaunās konservatīvās partijas.

Viņš paskaidroja, ka, atceļot tiesnešu imunitāti, Latvija izpildīs ES pretkorupcijas grupas (GRECO) rekomendācijas. Šodien Latvija ir viena no pēdējām valstīm Eiropā, kurā saglabājas tiesnešu administratīvā imunitāte.

"Šobrīd likumā ir noteikts, ka tiesnešus nevar administratīvi sodīt, aizturēt, nevar arī piespiedu kārtā atvest uz tiesu, ja ir nonācis tik tālu, ka tiesnesis nenāk uz tiesu. Šīs ir diezgan dīvainas privilēģijas," uzskata Bordāns.

Ziņu lente
0