Gājputni no Latvijas ir ļoti populāri Itālijas ziemeļu gardēžu vidū

© Sputnik / Sergey MelkonovЖелтая трясогузка - птица года в Латвии в 2017 году
Желтая трясогузка - птица года в Латвии в 2017 году - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uz siltajām zemēm aizlidojušie dziedātājputni pavasarī var neatgriezties Latvijā, bet gan nokļūt uz galda izsmalcinātos restorānos Itālijas ziemeļos kā delikatese; starptautiskā putnu aizsardzības biedrība lūdz neignorēt problēmu.

RĪGA, 22. oktobris – Sputnik. Starptautiskā putnu aizsardzības biedrība Committee against Bird Slaughter ir nopietni noraizējusies sakasā ar situāciju, kura izveidojusies Itālijas ziemeļos, kur notiek mazo dziedātājputnu, tādu kā dziedātājstrazds, sarkanrīklīte, ķivulis un erickiņš, izķeršana nelieliem restorāniem gastronomiskas delikateses kārtā, vēsta jauns.lv.

Slīteres nacionālā parka zoologs Vilnis Skuja publiskoja Facebook publikāciju, kurā lūdz cilvēkus nepasūtīt vietējās delikateses, caurbraucot vai atrodoties atpūtā Itālijas ziemeļos.

"Tas dziedātājstrazds, sarkanrīklīte, ķivulis vai erickiņš, ko tev pasniegs, varbūt ir tas, kuru tu pavasarī gaidi atgriežamies savā dārzā. Tradīcija no tiem laikiem, kad itāļu zemnieki bija nabagāki par mūsējiem. Ne visas tradīcijas jāsaglabā," saka Skuja.

Jo daudzi no dziedātājputniem, kuri rudenī pameta to pašu Latviju silto zemju dēļ, pavasarī var neatgriezties atpakaļ, ko kļūs par malumednieku upuri.

Tradīcija pasniegt uz galda dziedātājputnus iepriekšējos gadsimtos Itālijas ziemeļos bija teju vienīgā izdzīvošanas iespēja nabaga zemniekiem, bet tagad to drīzāk var nosaukt par mielošanos, putnus pārdod izsmalcinātos restorānos kā gastronomisku delikatesi. Taču Eiropas Savienības Putnu direktīva aizliedz apzinātu dziedātājputnu nogalināšanu.

Pagājušajā nedēļā Itālijā notika profesionālā putnu mednieka arests, kurš uzstādīja kalnos aptuveni 200 lamatu dziedātājputniem. Kratīšanas laikā malumednieka mājās policija atrada aptuveni 150 sarkanrīklīšu, kuras bija paredzētas pārdošanai vietējiem restorāniem. Tas ir jau 29. malumednieks, kuru izdevies saukt pie atbildības, pateicoties putnu aizsardzības biedrībai.

Committee against Bird Slaughter vēsta, ka veic aktīvu cīņu ar malumedniekiem, pēdējo trīs nedēļu laikā aktīvisti atklāja un demontēja aptuveni 500 lamatu, kā arī 36 tīklus, kuri bija paredzēti putnu izķeršanai.

Ziņu lente
0