Izraēla par labāko ārzemju filmu nosaukusi filmu par holokaustu Latvijā

© Кинокомпания Mistrus MediaКадр из художественного фильма "Отец ночь"
Кадр из художественного фильма Отец ночь - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par labāko ārzemju filmu Izraēla atzinusi taisnīgā starp tautām no Latvijas Žaņa Lipkes stāstu, kuru pastāstīja režisors Dāvis Sīmanis.

RĪGA, 21. oktobris – Sputnik. Ikgadējais Starptautiskais Haifas kinofestivāls nosauca Latvijas režisora Dāvja Sīmaņa filmu "Tēvs Nakts" par labāko ārzemju filmu, vēsta Mixnews.lv.

"Tēvs Nakts" saņēma balvu vienā no trim festivāla starptautiskajām nominācijām. Nominācijā sacentās sešas filmas, tostarp franču, vācu, poļu un izraēliešu ražojuma.

"Tēvs Nakts" – tā ir pirmā un pagaidām vienīgā Latvijas mākslas filma par vācu okupāciju, kura tika uzņemta pēc neatkarības atjaunošanas.

Vērts atgādināt, ka taisnīgo starp tautām statuss ir piešķirts 136 Latvijas iedzīvotājiem. Tie ir cilvēki, kuri, riskējot ar savām dzīvībām, izglāba ebrejus Otrā pasaules kara gados. Un pats slavenākais taisnīgais Latvijā ir Žanis Lipke, kurš kopā ar savu sievu Johannu izglāba 56 cilvēkus.

Filma izskata Latvijas taisnīgā starp tautām Lipkes un viņa ģimenes dzīves daļu kopš 1941. gada jūlija sākuma, kad vācieši ieņēma Rīgu, līdz decembrim, kad fašisti iznīcināja lielo Rīgas geto. Filmā Lipkes lomu atveido Artūrs Skrastiņš.

Vēstures drāma "Tēvs Nakts" jau ir ieguvusi balvu "Ērkšķains skatiens" Maskavas Starptautiskajā kinofestivālā.

Un tieši šo filmu Latvija ir izvirzījusi ASV Kinoakadēmijas "Oskara" prēmijas saņemšanai. Apbalvošanas ceremonija notiks Losandželosā 2020. gada 9. februārī.

Tiesa, kā intervijā Sputnik Latvija norādīja kinokritiķis un publicists Artūrs Zavgorodņijs, lentai nav izredžu ne vien uzvarēt "Oskara" prēmijā,  bet arī iekļūt prēmijas laureātu sarakstā. Taču vai viņam ir vai nav bijusi taisnība, mēs uzzināsim jau nākamgad.

Ziņu lente
0