Lietuvā sākuši apkarot viltīgu alkohola iegādes metodi neatļautā laikā

© pixabayСтопка водки
Стопка водки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltijas republikā var iepriekš apmaksāt pudeli un atstāt to glabāties, lai pēc tam paņemtu pēc 23:00.

RĪGA, 19. oktobris – Sputnik. Lietuvas Seims sācis apspriest grozījumus, kuri neļaus pirkt alkoholu "kredītā" un izņemt to likumā aizliegtajā laikā, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz Lietuvas parlamenta preses dienestu.

Par likumprojekta iniciatoru kļuva deputāts Pauļuss Saudargoss. Viņš piedāvāja ar likumu aizliegt alkohola kreditēšanas un glabāšanas pakalpojumus.

Pēc alkoholisko dzērienu tirdzniecības noteikumu pastiprināšanas Lietuvā parādījās jauns pakalpojums – "atliktā" alkohola iegāde. Tās būtība ir tajā, ka alkohola apmaksa notiek atļautajās stundās, un pēc tam alkohols glabājas speciālās vietās, pakomātos, no kurienes pudeles var paņemt jebkurā laikā.

Министр здравоохранения Аурелиюс Верига в машине скорой помощи, архивное фото - Sputnik Latvija
Verigas stunda: Lietuvas veselības ministrs biedē alkohola kārotājus

Lai to apkarotu, Saudargoss piedāvāja noteikt alkohola produkcijas kreditēšanu kā pirkumu ar maksājuma atlikšanu, savukārt alkohola produkcijas glabāšanu – kā uzglabāšanas pakalpojumu privātpersonai, kurš tiek sniegts par naudu.

Pēc prezentācijas 89 Seima locekļi nobalsoja par grozījumiem likumdošanā, seši bija pret un vēl seši atturējās.

Pēc projekta apstiprināšanas tas tiks apspriests Veselības komitejā, un pēc tam Ekonomikas un finanšu komitejā.

Otrā apspriede notiks 12. decembrī.

Lietuvā pastāvīgi pieņem jaunus grozījumus likumā, lai samazinātu alkohola patēriņu. Iepriekš Seims pieņēma likumprojektu, kurš aizliedz dzērienu pārdošanu plastmasas konteineros ar apjomu virs 0,2 litriem un ar alkohola saturu virs 7,5%. Līdz 7,5% alkohola stipruma aizliegts pārdot pudelēs, kuru apjoms pārsniedz litru.

Šogad Lietuva kļuvusi par Eiropas līderi alkohola dzeršanas ziņā – 15 litri spirta uz vienu republikas iedzīvotāju.

2017. gadā Lietuvā paaugstināja akcīzes nodokli stiprajam alkoholam un ieviesa ierobežojumus stipro dzērienu pārdošanai. Republikas Veselības ministrijā paziņoja par alkohola patēriņa samazinājumu iedzīvotāju vidū, taču Lietuva turpina ieņemt līderpozīcijas alkohola patēriņa reitingā.

Ziņu lente
0