Vienā rāvienā atņēmuši dzimteni: rīdziniece palikusi bez Latvijas pilsonības

© Sputnik / AlexTikhomirovПаспорт гражданина Латвии
Паспорт гражданина Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Radiožurnāliste, kam Latvijas pilsonība atņemta, jo viņa līdz 25 gadu vecumam nav atteikusies no Krievijas pases, savu vainu nenoliedz – viņa nezināja likumu, – taču ir sašutusi par to, ka viņa nav saņēmusi ne mazāko informāciju.

RĪGA, 18. oktobris – Sputnik. Radioraidījuma "Atvērtā virtuve" autore un vadītāja Valērija Ivanova pastāstīja, kādu šoku piedzīvojusi – notāra kabinetā viņa nejauši uzzinājusi, ka viņai atņemta Latvijas pilsonība.

Savu stāstu viņa publicēja Facebook, papildinot publikāciju ar Latvijas karoga attēlu un vārdiem "Dievs, svētī Latviju!".

Izrādījās, ka Valērijai Ivanovai kopš dzimšanas bijusi Latvijas pilsonība, taču 13 gadu vecumā, saņēmusi bārenes statusu, viņa pārcēlās uz dzīvi Maskavā, kur dzīvoja viņas aizbildnis. Tur viņa saņēma KF pilsonību.

"Divdesmit piecu gadu vecumā man bija jāatsakās vai nu no Latvijas pilsonības, vai arī no Krievijas pilsonības. Es domāju, ka saņemšu kaut kādu aicinājumu no oficiālajām iestādēm lēmuma pieņemšanai un varēšu atteikties no KF pilsonības. Jā, jā… Tītars arī domāja. P.S. 25 gadi man apritēja martā. Šodien, atrodoties pie notāra, es nejauši noskaidroju, ka mans personas kods vairs nav spēkā esošs," pastāstīja Ivanova.

Ivanova devās uz Pilsonības un migrācijas lietu nodaļu, kur noskaidrojās, ka viņai ne vien ir atņemta pilsonība, bet arī nav tiesību apstrīdēt šo lēmumu un atgūt Latvijas pasi. Iemesls – Ivanova nav atteikusies no Krievijas pilsonības, un tas automātiski atņem viņai Latvijas pilsonību.

Оформление и выдача биометрических заграничных паспортов - Sputnik Latvija
Krievija plāno mainīt pilsonības piešķiršanas kārtību

"Es, protams, esmu vainīga. Likuma nezināšana neatbrīvo no atbildības, bet… Sēžot pasu nodaļā, es palūkojos apkārt. Ko es ieraudzīju? Tikai un vienīgi Indijas, Pakistānas, Ukrainas un Uzbekistānas iedzīvotājus. Es jutos neciešami aizvainota. Man vienā rāvienā atņēma dzimteni. Bez tiesas un brīdinājuma, bez tikšanās un izvēles tiesībām. Vienkārši ņēma un atņēma. Par kādu latviešu (kā nācijas) saglabāšanu var būt runa? Ja tas notiek tik viegli un ātri?" neizpratnē raksta radioraidījumu vadītāja.

Pēc viņas sacītā, pasu nodaļas darbinieces vien smīkņāja, iesakot tālāk dzīvot Krievijā.

"Bet tas, ka es atgriezos šeit pirms trīs gadiem, aprecējos, dzemdēju bērnu, atvēru firmu un maksāju nodokļus, nevienam nerūp. Tāds ir šis stāsts. Dievs, svētī Latviju. Āmen," rezumē Valērija Ivanova.

Atgādināsim, ka, saskaņā ar Latvijas likumdošanu, bērniem līdz 18 gadu vecumam dubultpilsonība ir pieļaujama ar jebkuru valsti. Taču Latvijas pilsonim, kuram pirms pilngadības sasniegšanas izveidojusies dubultpilsonība ar neatļautu valsti, pēc pilngadības sasniegšanas līdz 25 gadu vecuma ir jāizdara izvēle – saglabāt Latvijas pilsonību vai neatļautās valsts pilsonību.

Šis pienākums neattiecas uz Latvijas pilsoni, kuram Latvijas pilsonība ir reģistrēta kā trimdas pēctecim, jeb dubultpilsonība ir izveidojusies ar atļauto valsti, kuru vidū nav Krievijas Federācijas.

Ziņu lente
0