Amerikāņu tanki Latvijā: Rīgas ostā ieradusies ASV bruņutehnika

© Latvijas armijaВыгрузка танков, военной техники и экипировки для учений Saber Strike 2017
Выгрузка танков, военной техники и экипировки для учений Saber Strike 2017 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Operācijas Atlantic Resolve ietvaros ASV pārvieto militāro tehniku uz Lietuvu caur Latviju: sešus mēnešus Lietuvas teritorijā atradīsies aptuveni 500 ASV karavīri un simt smagās tehnikas vienības.

RĪGA, 17. oktobris — Sputnik. Vakar, 16. oktobrī, Rīgas ostā ieradās amerikāņu bruņutehnika – tanki M1A2 Abrams un kājnieku mašīnas M3 Bradley, informēja lietišķā avīze "Vzgļad". Caur Latviju tā tiks nogādāta Lietuvā.

В форсировании реки Гауи принимает участие плавающий транспортер ПТС латвийской армии - Sputnik Latvija
Pabriks apvainojies uz Elksniņu par Latvijas tankiem

Operācijas Atlantic Resolve ietvaros, ko ASV iniciēja 2014. gada aprīlī, notiks militārie treniņi sadarbībā ar lietuviešu karavīriem.

Ziņots, ka ASV Bruņoto spēku bataljona sastāvā, kas pavadīs Lietuvā sešus mēnešus, ir 500 kareivji un aptuveni 100 smagās tehnikas vienības, tostarp – 30 tanki Abrams un 25 kājnieku mašīnas Bradley.

ASV informēja, ka plānoto mācību galvenais uzdevums ir izspēlēt "spēku dinamiska pielietojuma" stratēģiju, kuras pamatā ir iecere ātri reaģēt uz draudiem Eiropā un steidzami pārvietot cīņasspējīgas vienības.

Iepriekš vēstīts, ka ASV būtiski paplašinājušas savu militāro klātbūtni un palīdzību Eiropas valstīm pēc Krimas pievienošanās Krievijai un pilsoņu konflikta sākuma Ukrainas austrumos 2014. gadā. Pēc ASV iniciatīvas 2014. gada pavasarī tika sākta operācija Atlantic Resolve. Vašingtona to pamatoja ar nepieciešamību demonstrēt savu uzticību NATO, jo reģions sastapies ar "jauniem, taču pazīstamiem draudiem".

Kopš tā laika ASV pārvietojušas uz Eiropu tūkstošiem kara aviācijas un tehnikas vienību: iznīcinātājus, tankus, haubices, bruņutransportierus un citu bruņojumu. Līdz ar tehniku Eiropā ieradušies arī vairāki tūkstoši karavīru un virsnieku.

ASV klāsta, ka tehnika un karavīri dislocēti Eiropas valstīs pēc rotācijas principa, kas nepārkāpj Krievijas un NATO Pamatakta nolikumus, - tajā norādīts, ka būtisku militāro spēku pastāvīga dislokācija alianses jauno locekļu teritorijā nav pieļaujama.

Разгрузка американской техники в Гаркалне 4 октября 2014 года. Архивное фото - Sputnik Latvija
Priekš kam Latvijai amerikāņu tanki un haubices uz dzelzceļa

Tomēr Krievija uzskata, ka faktiski NATO ir pārkāpusi akta noteikumus – no militārā viedokļa nav nekādas starpības starp spēku rotāciju un pastāvīgu dislokāciju.

Maskava jau ne vienu reizi vien likusi Rietumiem saprast, ka neplāno nekādus uzbrukumus. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs akcentēja, ka NATO izmanto pašreizējo situāciju, lai paplašinātu spēkus savā austrumu flangā.

Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs norādīja, ka Maskava uzskata par apdraudējumu ASV militārās klātbūtnes paplašināšanos Eiropā pie KF robežām un uztver to negatīvi.

Ziņu lente
0