Latvijā tiks aizliegts izmest atkritumos tekstilizstrādājumus

© Pixabay / islandworksОдежда на вешалках
Одежда на вешалках - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ES jaunā direktīva paredz aizliegt apģērba, dvieļu, palagu un citu tekstilizstrādājumu izmešanu kopējos atkritumos. Tos iespējams utilizēt tikai specioālos konteineros vai nogādāt humānās palīdzības punktos.

RĪGA, 16. oktobris — Sputnik. ES direktīva, kas stāsies spēkā no 2025.gada, paredz: dalībvalstīm būs jāveic tekstila atkritumu šķirošana, vēsta Press.lv. Šiem mērķiem visā Latvijā tiks izvietots aptuveni tūkstotis speciālu konteineru.

Jaunais noteikums paredz, ka vecus vai saplēstus apģērba priekšmetus aizliegts vienkārši izmest atkritumos – tos vajadzēs aiznest uz speciāliem savākšanas punktiem vai nodot labdarībai. Tas veikts, lai tekstila atkritumi nenonāktu poligonos, bet gan tiktu pārstrādāti. Poligonos tekstila izstrādājumi tiek sadedzināti, un apkārtējā vidē nonāk kaitīgais hlors.

Рваная одежда - Sputnik Latvija
Labdarība nav miskaste: latvieši ziedo saplēstu apģērbu

Patlaban tekstils kopējā sadzīves atkritumu apjomā Latvijā veido tikai 2-3%, un pārsvarā netiek šķirots. Tikai retais apzinas sekas un nodod tekstila priekšmetus humānās palīdzības punktos vai izmet speciālos konteineros. Diemžēl patlaban Latvijā nav tekstila pārstrādes rūpnīcu, toties ir šķirošanas punkti.

Iepriekš vēstīts, ka labdarības organizācijas žēlojas: nereti atnes netīru vai saplēstu apģērbu trūcīgajiem. Šī iemesla dēļ kāda organizācijas "Labdarības lapa" darbiniece pat lūdza ziedot atkritumu konteineru un rakstīja par to savā lapā Facebook.

Viņa atgādināja, ka labdarība nav vieta, kur var sanest nelietojamas lietas, kam vieta atkritumos, un rakstīja: "Mantas tālāk tiek nogādātas tādiem pašiem cilvēkiem, kā Jūs, kā arī, mums šķirošana būtu daudz patīkamāka, ja apģērbs būtu tīrs."

Tāpat jāpiebilst, ka labdarības organizācijas, kas savāc un sadala ziedotās mantas nereti sūdzas par to, ka spiestas lielos daudzumos utilizēt cilvēku atdoto, jo to vienkārši vairs nevar nesāt. Piemēram, šoziem Latvijas Sarkanais Krusts nonāca skandāla centrā tāpēc, ka organizācijas darbinieki dedzinājuši viņiem ziedoto apģērbu, tomēr noskaidrojās, ka tā bija nepiemērota nēsāšanai

Ziņu lente
0