Rīdzinieki iet pie pieminekļa Atbrīvotājiem: 75 gadi Latvijas atbrīvošanai no nacistiem

© Sputnik75 лет освобождения Риги от немецко-фашистских захватчиков
75 лет освобождения Риги от немецко-фашистских захватчиков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīga atzīmē 75 gadus atbrīvošanai no vācu fašistu iekarotājiem: cilvēki dodas pie pieminekļa Rīgas Atbrīvotājiem, lai noliktu ziedus šajā nozīmīgajā dienā, 13. oktobrī.

RĪGA, 13. oktobris – Sputnik. Svētdien, 13. oktobrī, no paša rīta pie pieminekļa Rīgas Atbrīvotājiem nāk cilvēki ar ziediem. Šajā dienā 1944. gadā padomju karaspēki atbrīvoja Rīgu no vācu iekarotājiem.

Baltijas valstu atbrīvošana no nacistiem bija liela mēroga operācija, kurā piedalījās vairākas frontes, tostarp, trīs Baltijas frontes, daļa trešās Baltkrievijas frontes un daļēji Ļeņingradas fronte, kā arī daļa Baltijas jūras flotes. Šī uzbrukuma gaitā tika atbrīvotas Igaunija, Latvija un Lietuva. No 59 vācu divīzijām 29 tika sakautas, pārējās 30 aizgāja uz Kurzemi.

Gan jaunieši, gan pensionāri šodien atnākuši pie pieminekļa Atbrīvotājiem un atnesuši ziedus kā apliecinājumu tam, ka viņi atceras, ka pirms 75 gadiem tika izglābtas viņu vecvecāku un vecāku, un gala rezultātā arī viņu pašu dzīvības.

© Sputnik75 gadi Rīgas atbrīvošanai no vācu fašistu iekarotājiem
Rīdzinieki iet pie pieminekļa Atbrīvotājiem: 75 gadi Latvijas atbrīvošanai no nacistiem - Sputnik Latvija
75 gadi Rīgas atbrīvošanai no vācu fašistu iekarotājiem

Ziedus atnesa Krievijas vēstnieks Latvijā Jevgēņijs Lukjanovs.

"Svinējām, svinam un svinēsim, un es nesaskatu tajā neko aizvainojošu un nedraudzīgu," paziņoja diplomāts, atbildot uz Latvijas varasiestāžu pikēšanu, kuras ne vien izvēlējās neatcerēties šo nozīmīgo datumu, bet arī vēlējās aizliegt šo piemiņu citiem, izsakot protestu pret salūtu, kuru Krievijas Aizsardzības ministrija 13. oktobrī rīko Maskavā par godu Eiropas pilsētu atbrīvošanas 75. gadadienai.

Pie pieminekļa šodien atnāca un atnesa ziedus Latvijas Krievu savienības (LKS) pārstāvji, to vidū bija LKS līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs un LKS vadītāja Tatjana Ždanoka.

© Sputnik75 gadi Rīgas atbrīvošanai no vācu fašistu iekarotājiem
Rīdzinieki iet pie pieminekļa Atbrīvotājiem: 75 gadi Latvijas atbrīvošanai no nacistiem - Sputnik Latvija
75 gadi Rīgas atbrīvošanai no vācu fašistu iekarotājiem

Ar runu uzstājās Alfrēds Rubiks – bijušais Latvijas Sociālistiskās partijas priekšsēdētājs padomju laikos, pēcāk – eirodeputāts. Viņš pateicās visiem atnākušajiem.

"Paldies, ka atbalstāt šo svēto Latvijas atbrīvošanas datumu no fašistu paverdzināšanas. Es kategoriski nepiekrītu tam, ko šobrīd saka par kara uzvarētājiem un zaudētājiem. Tam, ka SS leģionārus padarījuši par varoņiem. Es neatbalstu nekādus centienus sagrozīt vēsturi," uzsvēra viņš.

Tāpat Rubiks uzsvēra, ka nesaprot, kādēļ Latvijas varasiestādes visu apgriež kājām gaisā, taču norādīja, ka beigu beigās viņiem nekas neiznāks, kā arī neiznāks pārdēvēt pieminekli Atbrīvotājiem, jo tauta atceras, un tauta neļaus to izdarīt.

Ziņu lente
0