Sicīlijā pamodies vulkāns Etna

© Marie-Laure MESSANA / AFPВулкан Этна
Вулкан Этна - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
2013. gada jūnijā Etna tika iekļauts UNESCO Vispasaules mantojuma objektu sarakstā. 2017. gadā kārtējā vulkāna izvirduma laikā Sicīlijā tika ievainoti desmit cilvēki.

RĪGA, 12. oktobris – Sputnik. Piektdien Itālijas Nacionālā ģeofizikas un vulkanoloģijas institūta (Ingv) speciālisti piefiksēja Vulkāna Etna aktivitātes pastiprināšanos, vēsta RIA Novosti.

Vienpadsmitajā oktobrī, ap plkst. 6:30 (7:30 pēc Latvijas laika), Ingv speciālās televīzijas kameras, kuras ir uzstādītas Etnas ziemeļaustrumu nogāzes augšējā daļā, piefiksēja vulkāna izvirdumu – nelieli sprādzieni un spēcīga vulkānisko pelnu izmešana. Pelēko dūmu stabi patlaban ir ļoti labi redzami virs Etnas.

Проснувшийся вулкан Этна в Сицилии - Sputnik Latvija
Video
Dūmu un pelnu mākoņos: Sicīlijā atkal sarosījies vulkāns Etna

Ingv Sicīlijas centra vulkanologi vērtē situāciju kā samērā mierīgu. Taču vulkānisko pelnu izmešana novedusi pie nepieciešamības daļēji slēgt gaisa telpu virs Katānijas.

Katānijas starptautiskās lidostas administrācija izdevusi rīkojumu, saskaņā ar kuru stundā tiks pieņemti vien četri avioreisi. Lidmašīnu izlidošana no lidostas nav ierobežota un notiks saskaņā ar sarakstu, taču šajā situācijā reisu aizkavēšanās ir visnotaļ iespējama.

Etna ir augstākais aktīvais vulkāns Eiropā. Pēdējo reizi tas pamodās 14. jūlijā. Toreiz izvirdums no tā dēvētā "jaunā krātera", kurš atrodas Etnas dienvidaustrumu nogāzes augšējā daļā, notika ar lavas, vulkānisko pelnu izmešanu un vidēja spēka zemes virsmas svārstībām. Kopš tā brīža vulkanologi fiksējuši vēl vairākus mazāk spēcīgus izvirdumus.

Ziņu lente
0