Latvija ir viena no pirmajām ES pēc vietu skaita psihiatriskajās slimnīcās

© Yana Buhrer Tavanier / Psychiatric hospitalВрачи в психиатрической клинике
Врачи в психиатрической клинике - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pasaules Banka vēl pirms vairākiem gadiem piedāvāja Latvijai neturēt pacientus ilgu laiku psihiatriskajās slimnīcās.

RĪGA, 11. oktobris – Sputnik. Pasaules psihiskās veselības dienā, kura tiek atzīmēta 10. oktobrī, Eurostat saskaitīja gultu skaitu ES psihiatriskajās slimnīcās.

2017. gadā 14% visu vietu ES slimnīcās tika atveltīti psihiatriskajai palīdzībai. Uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju bija 69 vietas psihiatriskajās slimnīcās vai nodaļās. Savukārt 2007. gadā - 76 vietas psihiatriskajās slimnīcās vai nodaļās uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju.

Situācija ES valstīs ir samērā atšķirīga. Visaugstākais rādītājs reģistrēts Beļģijā, kur uz 100 tūkstošiem cilvēku ir 136 psihiatriskās palīdzības slimnīcu gultas. Pieciniekā iekļuvušas arī Vācija (128), Latvija (125), Malta (114) un Lietuva (99).

Инвалидная коляска - Sputnik Latvija
Pasaules Banka iesaka Latvijai slēgt psihiatriskās slimnīcas

Igaunijā šādu vietu skaits slimnīcās ir zemāks, nekā vidēji ES – 52 uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Viszemākais rādītājs ir Itālijā (9), Kiprā (21) un Īrijā (34).

Jau 2009. gadā Latvijas Veselības ministrija piedāvāja par 50% samazināt gultasvietu skaitu psihiatriskajās un psihoneiroloģiskajās klīnikās, savukārt pārējo pacientu plūsmu pārvest uz ambulatorajām apkalpošanas formām.

2016. gadā ar šādu iniciatīvu uzstājās arī Pasaules Banka. Tā vietā tā piedāvāja pievienoties pasaules praksei: neturēt pacientus ilgu laiku slimnīcās, bet gan dot viņiem iespēju dzīvot, piemēram, speciālās komūnās vai ilgstošas aprūpes centros.

Plānots, ka 2020. gadā Latvijas sociālās aprūpes iestādes pametīs 700 cilvēku, no kuriem vairāk nekā 400 ir ar psihiskām novirzēm: to pieprasa ANO konvencija par invalīdu tiesībām uz neatkarīgu dzīvi.

Ziņu lente
0