Krievija un Latvija apsprieda vienkāršotu vīzu izsniegšanu

© Sputnik / Алексей ТихомировФлажки России и Латвии
Флажки России и Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija un Latvija apmainījās ar vizu un pierobežas pārvietošanās atļauju izsniegšanas statistikas datiem, apsprieda konsulārās palīdzības sniegšanas mehānismus, apzīmēja turpmākās mijiedarbības ceļus.

RĪGA, 11. oktobris – Sputnik. Krievija un Latvija 9. oktobrī veica abu valstu ĀM konsultācijas saskaņā ar Krievijas-ES vienošanām par vienkāršotu vīzu izsniegšanas kārtību, apsprieda līguma par vienkāršošanu pierobežas iedzīvotāju braucieniem īstenošanu un elektronisko vīzu pilotprojektu, paziņoja Krievijas vēstniecība Rīgā.

Maskava - Sputnik Latvija
Federācijas Padome atbalstīja Krievijas un Latvijas pierobežas sadarbību

Krievijas delegāciju pārrunās vadīja ĀM Konsulārā departamenta direktora vietnieks Utkins, Latvijas delegāciju – ĀM Konsulārā departamenta direktore Japiņa.

Pusēm notika viedokļu apmaiņa attiecībā uz esošās vienošanās Krievija-ES piemērošanu par vienkāršotu vīzu izsniegšanu un abpusējās starpvaldību vienošanās realizāciju par pierobežas teritoriju iedzīvotāju braucienu vienkāršošanu. Tāpat notika statistiskās informācijas apmaiņa vīzu un pierobežas pārvietošanās atļauju izsniegšanā, delegācijas apsprieda konsulārās palīdzības sniegšanas mehānismus, apzīmēja turpmākās konsulārās mijiedarbības ceļus, teikts Krievijas vēstniecības paziņojumā Facebook.

Tāpat tikšanās laikā Krievijas puse iepazīstināja Latvijas kolēģus ar elektronisko vīzu ieviešanas projektu dažos KF reģionos.

Nākamo konsultāciju raundu plānots sarīkot Maskavā nākamgad.

Vienošanās par vienkāršotu vīzu izsniegšanu

Krievija un Eiropas Savienība 2006. gada maijā parakstīja vienošanās par vīzu izsniegšanas vienkāršošanu KF un ES pilsoņiem, kā arī par readmisiju. Tas paredz virkni atvieglojumu, kas skar pašas vīzas (fiksēta vērtība 35 eiro apmērā, palielināti derīguma termiņi, iespēja vairākkārt šķērsot robežu) un pilsoņu kategorijas, kuras tiks iekļautas šajās vienošanās (studenti, žurnālisti, administratīvie darbinieki, zinātnieki).

Повседневная жизнь - Sputnik Latvija
Elektroniskās vīzas uz Pēterburgu ir ļoti populāras Latvijā un Igaunijā

Readmisijas vienošanās atceļ raizes attiecībā uz neregulējamu migrāciju, atzīmē aģentūra. Tā paredz, ka Krievijas pilsoņi vai ES valstu teritorijā no KF ieradušies cilvēki, kuri pārstāj atbilst ieceļošanas un uzturēšanās prasībām šajās valstīs, dosies atpakaļ uz dzimteni. Tādas pašas saistības attiecībā uz ES pilsoņiem uzņemas Eiropas Savienība.

Bija paredzēts, ka vienošanās kļūs par pirmo soli pilna bezvīzu režīma ieviešanai, taču 2014. gada martā Eiropas Padome pieņēma vienpusēju lēmumu par vīzu liberalizācijas pārrunu ar Krieviju apturēšanu uz nenoteiktu laiku.

Ziņu lente
0