Simt apdzīvotajās vietās Latvijā nav nevienas darba vietas

© Sputnik / Sergey MelkonovЗаброшенный поселок Ирбене
Заброшенный поселок Ирбене - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā ir tādas apdzīvotas vietas, kur uz 50 cilvēkiem ir vairāk nekā tūkstoš darba vietas, bet uz tūkstoš iedzīvotājiem – nevienas darba vietas.

RĪGA, 7. oktobris — Sputnik. Latvijā ir 100 blīvi apdzīvotas teritorijas, kur nav nevienas darba vietas, vēsta Neatkarīgā Rīta avīze.

Par blīvi apdzīvotu teritoriju tiek uzskatīta teritorija, kurā cits citam kaimiņos vai netālu dzīvo vai strādā vismaz 50 pastāvīgo iedzīvotāju. Latvijā ir 1319 apdzīvotas vietas un blīvi apdzīvotas teritorijas, kam nav pilsētas vai ciema statusa. Kopš 2000.gada tādu vietu skaits sarūk visos reģionos, atzīmēja Centrālā statistikas pārvalde. Visātrāk šis skaits samazinas Latgalē un Vidzemē (par 25%), vislēnāk - Pierīgā (par 2%).

Заброшенный деревянный дом на Кипсале - Sputnik Latvija
Latvija izmirst: deviņi ciemi palikuši bez iedzīvotājiem

Blīvi apdzīvoto vietu pirmajā desmitā iekļautas Latvijā lielākās pilsētas: Daugavpils, Jelgava, Jēkabpils, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Rīga, Valmiera un Ventspils, kā arī Ogre (24 457 iedzīvotāji), kas pat apsteigusi Jēkabpili (pēc pētījuma datiem, - 22 708 iedzīvotāji). Pirmajā piecpadsmitniekā iekļuvusi arī Bolderāja, kas pētījuma īpatnību dēļ tiek uzskatīta par atsevišķu apdzīvoto vietu, kā arī Tukums, Cēsis, Sigulda un Olaine.

Rīga ir apdzīvota vieta ar lielāko nodarbināto iedzīvotāju proporciju – 72% no kopējā skaita. Pirmajā desmitā ir arī visas lielās pilsētas. Piecpadsmitniekā no jauna iekļuvusi Ogre, Olaine un Tukums, taču Bolderāju un Siguldu izspiedušas divas pilsētas Kurzemē – Saldus un Kuldīga.

Rīgā ir arī viena no abām apdzīvotajām vietām Latvijā, kur dzīvo mazāk nekā 50 cilvēki, toties strādā vairāk nekā tūkstotis – tā ir Ziemeļu iela pie Rīgas lidostas – 1596 strādājošie uz 5 iedzīvotājiem. Otrs šāda tipa punkts ir Liepājas biznesa centrs – 1189 strādājošie uz 11 iedzīvotājiem.

Zemākā nodarbinātība vērojama Jelgavas novada Viesturciemā, kur uz 472 iedzīvotājiem ir 5 strādājošie. Ir vietas, kur darba vietu nav nemaz, piemēram, Saulkalnē dzīvo 1341 cilvēki, taču nav nevienas darba vietas.

Безработный - Sputnik Latvija
Eurostat: Latvijas iedzīvotājus no bezdarba glābj augstākā izglītība

Latvijā ir arī vietas, kur neviens nedzīvo, taču darba vietu ir papilnam. Lielākā no tām ir Zaķusala, kur Latvijas televīzijas ēkā un televīzijas tornī strādā 689 cilvēki. Tiesa, drīz vien šī situācija varētu mainīties – rajonā plānots būvēt dzīvojamās ēkas.

Eurostat reģionālā statistika par 2019.gadu liecina, ka Austrumeiropā darbu vienkāršāk atrast lielpilsētās, bet Rietumeiropā – nelielās pilsētās un laukos.

Patlaban gandrīz trešajā daļā ciemu Latvijā iedzīvotāju skaits nepārsniedz 50 cilvēkus, deviņos ciemos nav palicis neviens. No šī gada decembra "Latvijas dzelzceļš" slēgs astoņas dzelzceļa stacijas nelielā pasažieru skaita dēļ.

Ziņu lente
0