Latvijā benzīntanki ir tiešā veidā saistīti ar medicīnu: tur aiziet strādāt no slimnīcām

© Unsplash / Khamkéo VilaysingАвтозаправочная станция
Автозаправочная станция - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas medicīnas darbinieki, meklējot cienīgu atalgojumu, ne vien brauc prom uz ārzemēm, bet arī maina profesiju uz kosmetologiem un pat benzīntanku darbiniekiem.

RĪGA, 6. oktobris – Sputnik. Zemas algas mudina Latvijas medicīnas darbiniekus spert izmisīgus soļus. Mediķi brauc prom peļņā uz ārzemēm vai arī maina profesiju. Turklāt iet ne vien kosmetoloģijā, kurai ir vismaz kaut kāds sakaras ar medicīnu, bet arī darbā uz benzīntankiem, kam gan nav nekā kopīga ar medicīnu.

Par to telekanālā RigaTV24 raidījuma "Preses klubs" ēterā pastāstīja Veselības aprūpes darba devēju asociācijas izpilddirektore Ināra Pētersone, vēsta Mixnews.lv.

Вход в здание Еврокомиссии в Брюсселе - Sputnik Latvija
Latvijas skolotāji iesnieguši Eiropas Komisijai sūdzību par budžetu

Pēc viņas sacītā, algas ir kritiski zemas, un medicīnas darbinieki vairāku gadu garumā pamet medicīnu. Katastrofāli trūkst medmāsu – viņas vai nu brauc prom no Latvijas, vai arī izvēlas citas, augstāk apmaksātas profesijas.

"Mēs pat nerunājam par tām medmāsām, kuras aizbraukušas uz citām valstīm. Var paskatīties uz tām, kuras aizgājušas strādāt citās profesijās. Un ja kosmetoloģijai vēl ir kaut kā saistīta ar medicīnu, tad darbs benzīntankā – nekādā veidā, taču saņemt tur var vairāk," pastāstīja Pētersone.

Iepriekš ziņots, ka Saeima likumā nospraudusi algu palielinājumu mediķiem (vidēji par 20% gadā) un pedagogiem (atbilstoši jau apstiprinātajam grafikam, 2020. gadā minimālajai algai jābūt 790 eiro). Taču, izstrādājot jauno budžetu, valdība pilnībā piešķīrusi līdzekļus tikai algu palielinājumam valsts sektorā.

No 120 miljoniem eiro, kas ir nepieciešami mediķiem, jaunajā budžetā atvēlēti vien 42 miljoni; no deviņiem miljoniem skolotājiem nav ieplānots ne cents. ZZS deputāte, bijusī finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola piedāvājusi deputātiem un ministriem atteikties no budžetā nospraustā algas pielikuma.

Николай Кабанов - Sputnik Latvija
Politika
Kabanovs: deputātu atteikšanās no piemaksas neglābs mediķu algas

Tikmēr Latvija turpina zaudēt medmāsas. 2008. gadā Latvijā bija ap 12 tūkstošiem medmāsu, bet tagad valstī strādā tikai ap 8500 šīs profesijas pārstāvju. Veselības aprūpes sistēma ik gadus zaudē simtiem medmāsu, bez kurām tā nevar funkcionēt.

Izglītības programmas "Māsu lieta" Latvijas izglītības iestādēs aizpildās, taču medmāsu skaits nepieaug, pat pretēji – katru gadu samazinās par 500-600 cilvēkiem. Tas nozīmē, ka jaunie speciālisti izvēlas darbu citās profesijās vai arī citās valstīs.

Ziņu lente
0