Politika

"Karavāna iet": Krievijā novērtēja Latvijas boikotu EPPA

© фото из личного архиваИгорь Морозов
Игорь Морозов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas, Gruzijas un Baltijas valstu protesti EPPA liecina, ka šo valstu vadība nav gatava dialogam ar Maskavu, atzīmēja Krievijas politiķis Igors Morozovs.

RĪGA, 2. oktobris – Sputnik. Latvijas delegācija EPPA kopā ar deputātiem no Lietuvas, Igaunijas, Ukrainas un Gruzijas plāno boikotēt asamblejas 70. gadskārtas svētkiem veltītos pasākumus. Turklāt Latvijas deputāti nepiedalīsies EPPA rudens sesijas plenārsēdēs – tiks turpināts darbs tikai politiskajās grupās un organizācijas komitejās.

Krievijas Federācijas Padomes Starptautisko lietu komitejas loceklis Ivans Morozovs intervijā Sputnik Latvija novērtēja Ukrainas, Gruzijas un Baltijas valstu protestu mērogu EPPA.

"EPPA septiņdesmitā jubileja tiks atzīmēta jebkurā gadījumā, neatkarīgi no šo nelielo valstu boikota, kas neko daudz nenozīmē Eiropas politiskajā arēnā. Patlaban šo valstu vadība nav gatava dialogam ar Krieviju. Vēstures karavāna turpina iet uz priekšu, turklāt Eiropu tagad gaida ļoti svarīgi uzdevumi," konstatēja Morozovs.

Krievijas politiķis atgādināja, ka šie uzdevumi saistīti ar pilsoņu kara noregulešanu Ukrainā un jaunas Eiropas drošības arhitektūras izveide.

"Pie tam, kā (Francijas prezidents Emanuels – red.) Makrons atkārtoja (Krievijas prezidenta Vladimira – red.) Putina viedokli, ir jāveido liela Eiropa no Lisabonas līdz Vladivostokai. Baltijas valstis, Ukraina un Gruzija nekādi neiekļaujas šajā Eiropas galvenā uzdevuma izpratnes kopējā tendencē," teica Morozovs.

Krievijas pilnvaras EPPA tika ierobežotas 2014. gadā, ņemot vērā notikumus Ukrainā. Cita starpā asambleja anulēja Krievijas delegācijas balsstiesības. Maskava atteicās no dalības organizācijas sēdēs un paziņoja, ka pilnvērtīgs darbs tādos apstākļos nav iespējams. Vēlāk Krievija iesaldēja virkni iemaksu Eiropas Padomes budžetā.

Флаг Латвии у Европарламента - Sputnik Latvija
Latvija iecerējusi izveidot opozīciju EPPA no Krievijas pretiniekiem

2019. gada aprīlī EPPA aicināja Krieviju izveidot delegāciju un nodrošināt iemaksas. Maijā Eiropas Padome apstiprināja Krievijas tiesības balsot organizācijas sēdēs. Jūnijā EPPA ar balsu vairākumu atjaunoja Krievijas delegācijas pilnvaras pilnā apjomā. Krievijas atgriešanos asamblejā atbalstīja 23 valstis, piecas balsojumā atturējās. Savukārt Latvija, Lietuva, Igaunija, Gruzija un Ukraina vienbalsīgi iebilda pret KF atgriešanos asamblejā.

Krievijas Federācijas Padomes Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētājs Konstantins Kosačovs atzīmēja, ka pirmo reizi pēdējo piecu gadu laikā agresīvajam, Krievijai naidīgajam mazākumam nav izdevies uzspiest EPPA, viņuprāt, vienīgo pareizo viedokli.

"EPPA nevar pamest rusofobu ziņā, kuri sapņo izmest Krieviju no Eiropas... Krievija ir kopā ar eiropiešiem," uzsvēra politiķis.

Ziņu lente
0