Politika

Ukrainas bijušais ģenerālprokurors pastāstīja par Trampa advokāta spiedienu

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasГенеральный прокурор Украины Юрий Луценко
Генеральный прокурор Украины Юрий Луценко - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas bijušais ģenerālprokurors Jurijs Lucenko atklāja, ka apliecinājis Donalda Trampa advokātam: viņš ir gatavs sadarboties, ja FIB vai citas ASV iestādes sāks savu izmeklēšanu.

RĪGA, 30. septembris — Sputnik. Ukrainas bijušais ģenerālprokurors Jurijs Lucenko pavēstīja, ka vairākkārt atteicies ierosināt lietu pret bijušo ASV viceprezidentu Džo Baidenu un viņa dēlu, neskatoties uz spiedienu no Donalda Trampa advokāta Rūdija Džuliani puses, vēsta RIA Novosti.

Lucenko atklāja, ka apliecinājis Donalda Trampa advokātam: viņš ir gatavs sadarboties, ja FIB vai citas ASV iestādes sāks savu izmeklēšanu. Pie tam viņš uzstāja, ka Baideni nav pārkāpuši Ukrainas likumus.

"Es teicu viņam, ka nevaru sākt izmeklēšanu tikai amerikāņu ierēdņa interses dēļ," bijušais ģenerālprokurors uzsvēra intervijā avīzei Los Angeles Times.

Viņš atzīmēja, ka divas reizes ticies ar Džuliani un vairākkārt sarunājies pa tālruni. Lucenko atcerējās, ka vispirms advokāts pieprasījis izmeklēšanu, pēc tam lūgumus pārtraucis, taču pēc Vladimira Zeļenska ievēlēšanas atkal atgriezies pie šī jautājuma.

Piektdien Ukrainas Specializētās korupcijas apkarošanas prokuratūras vadītājs Nazars Holodņickis pavēstīja, ka ukraiņu izmeklētāji nav nopratinājuši bijušo ASV viceprezidentu Džo Baidenu un viņa dēlu Hanteru kompānijas "Burisma Group" darbības izmeklēšanas ietvaros, un lēmums par lietas slēgšanu tika pieņemts jau 2017.gada augustā.

Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Politika
Tramps publicējis video ierakstu, kurā kritizē Baidenu un demokrātus

Iepriekš mediji informēja, ka ASV prezidents Donalds Tramps telefona sarunā ar Ukrainas valsts vadītāju Vladimiru Zeļenski, iespējams, lūdzis izmeklēšanu pret Hanteru Baidenu, bijušā ASV viceprezidenta Džo Baidena dēlu. Džo Baidens varētu kļūt par Trampa galveno konkurentu vēlēšanās 2020.gadā.

Publicētā sarunas stenogramma apstiprināja, ka Tramps lūdzis Zeļenski izmeklēt Ukrainas bijušā ģenerālprokurora Viktora Šokina atlaišanas apstākļus un Hantera Baidera darbības. Demokrāti apgalvo, ka prezidents par to piedāvājis palīdzības garantijas Ukrainai, taču tiešas norādes uz to sarunas stenogrammā nav.

Hanters Baidens bija kompānijas "Burisma Group" direktoru padomes loceklis. Tā ir viena no lielākajām privātajām gazes kompānijām Ukrainā. ASV viceprezidenta postenī Džo Baidens 2016.gadā pieprasīja īstenot Ukrainā stingru korupcijas apkarošanas politiku un šīs kampaņas ietvaros aicināja atstādināt no amata toreizējo ģenerālprokuroru Viktoru Šokinu, kurš cita starpā izmeklēja "Burisma Group" darbību. Pēc Šokina ģenerālprokurora amatā ieceltais Jurijs Lucenko pavēstīja, ka viņa rīcībā nav informācijas par likumpārkāpumiem, ar ko būtu saistīts Džo Baidens vai viņa dēls.

Ziņu lente
0