Politika

Pirmo reizi divu gadsimtu laikā: plānots pasludināt Džonsona impīčmentu

© REUTERS / Umit BektasПремьер-министр Великобритании Борис Джонсон
Премьер-министр Великобритании Борис Джонсон - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijas opozīcijas partijas apspriež iespēju iniciēt premjerministra impīčmenta procedūras sākumu.

RĪGA, 30. septembris – Sputnik. Lielbritānijas premjerministram Borisam Džonsonam varētu pasludināt impīčmentu, vēsta Sputnik Baltkrievija, atsaucoties uz avīzi Sunday Times.

Parasti impīčments tiek pasludināts valsts vadītājam, tomēr Lielbritānijā to iespējams attiecināt uz premjerministru. Pēdējo reizi karalistē impīčmenta procedūra tika iniciēta 1806.gadā, taču pēc Augstākās tiesas lēmuma par Džonsona lēmuma apturēt parlamenta darbu nelikumību, daudzi pārdomā iespēju "atsākt" praksi.

Владимир Оленченко - старший научный сотрудник Центра европейских исследований Института мировой экономики и международных отношений Российской Академии Наук - Sputnik Latvija
Politologs novērtēja Džonsona izredzes uzspiest ES savus Brexit noteikumus

Svētdien avīce informēja, ka ierosinājumu par impīčmentu partiju tikšanās laikā ceturtdien izvirzījusi Velsas partija, un tas, iespējams, tiks iesniegts izskatīšanai jau šonedēļ. Ja Kopienu palāta nobalsos par minētās procedūras sākumu, premjeram var draudēt tiesvedība.

Līdztekus tiek izskatīti arī citi, "mīkstāki" spiediena varianti, piemēram, aizliegums strādāt parlamentā, disciplinārs sods vai algas samazināšana.

Neveiksmīgo mēģinājumu apturēt parlamenta darbu, kura dēļ Džonsons piekrāpa karalieni, politiķis sāka ar mērķi panākt, lai Brexit notiktu neatkarīgi no tā, vai būs noslēgts darījums.

Lielbritānijai jāpamet Eiropas Savienība jau 31.oktobrī, pie tam parlaments uzstājīgi pieprasa atlikt izstāšanās termiņu, ja netiks panākta vienošanās ar Briseli, it īpaši jautājumā par Ziemeļīriju un tā saucamo "back-stop".

Ziņu lente
0