Populāras zāles pret grēmām atsauc no aptiekām visā pasaulē

© Pixabay / HayleybarcarМедицинские препараты в аптеке
Медицинские препараты в аптеке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No tirgus ASV, Kanādā, Dienvidkorejā un vairākās citās valstīs tiek atsauktas zāles uz ranitidīna bāzes.

RĪGA, 29. septembris – Sputnik. Vairākās pasaules valstīs pieņemts lēmums par preparātu izņemšanu uz ranitidīna bāzes, ņemot vērā tā iespējamās kancerogēnās īpašības, kas, tiesa, vēl nav pilnībā pierādīta, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Jautājums par preparātu izmantošanu ar aktīvo vielu – ranitidīns, kas tiek pielietota zālēs pret grēmām, parādījās, kad tajā tika atkāts N-nitrozodimetilamīns (NDMA) – potenciāls kancerogēns.

Лекарство Rigvir - Sputnik Latvija
Jūrmalā ārzemniekiem izsniedz aizliegtās zāles

Pēc Eiropas kompetentās iestādes paziņojuma par iespējamo kancerogēnu zāļu sastāvā vairākas valstis pieņēma lēmumu izņemt preparātus ar ranitidīnu no tirgus. Piemēram, no zālēm jau atteikusies Dienvidkoreja. Ierobežojumi ieviesti arī Eiropas valstīs, Kanādā un vairākās citās valstīs.

Daži ražotāji paši atsauc no tirgus produkciju ar ranitidīnu, tostarp arī tādi giganti kā Sandoz un GlaxoSmithKline. Farmaceitiskās kompānijas atsauc tamlīdzīgas zāles arī ASV.

Vienlaikus turpinās pētījumi par NDMA saturu preparātos ar ranitidīnu. Pagaidām viela atrasta tikai viena ražotāja substancēs, taču nav izslēgts, ka tas atrodams arī citu kompāniju produkcijā. Patlaban ziņots, ka pieļaujamais šīs vielas saturs pārsniegts vien nenozīmīgi, tāpēc pacientiem nevajadzētu krist panikā.

NDMA ir 2A grupas kancerogēns, tātad, "iespējams kancerogēns". Dati par vielas ietekmi uz cilvēku pagaidām ir ierobežoti, taču pierādīts, ka tas izraisa vēzi dzīvniekiem. Piemēram, ar NDMA palīdzību zinātnieki provocē onkoloģiskas saslimšanas laboratorijas žurkām. Ļoti mazā – relatīvi nekaitīgā – daudzumā viela atrodama dažos pārtikas produktos, piemēram, kūpinātos un žāvētos produktos.

Ziņu lente
0