Neapkaunojiet sevi: Vladova asi nosodīja Šuplinsku

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska piedāvāja uzskatīt par pedagoģisku ne visu pirmsskolas izglītības pasniedzēju darbu.

RĪGA, 27. septembris – Sputnik. Rīgas vicemēre Anna Vladova, nekautrējoties savos izteikumos, kritizēja izglītības un zinātnes ministri Ilgu Šuplinsku par necieņu pret pirmsskolas izglītības pedagogiem.

"Provokatīvais piedāvājums"

Šuplinska pastāstīja Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" par to, ka vēlas uzsākt diskusiju par pedagogu slodzi bērnudārzos. Viņa paziņoja, ka vidējās un augstākās izglītības posmos pedagogu sagatavošanas nodarbībām process ir grūtāks, nekā pirmsskolas pedagogiem.

Šuplinska neizslēdz, ka psiholoģiskais spiediens, strādājot bērnudārzā ar dažāda vecuma audzēkņiem, ir izaicinājums, bet, pēc viņas domām, pedagogu iesaiste nav tik aktīva. Tādēļ ministre vēlas "sākt diskusiju par provokatīvo piedāvājumu", jeb par pirmsskolas izglītības iestādēs strādājošo slodzes sadali.

"Piedāvāju neuzrādīt, ka tās ir 36 tikai pedagoģiskās darba stundas, bet nodalīt, ka varbūt puse ir pedagoģiskais, bet puse – pieskatīšanas darbs," paziņoja Šuplinska.

Uz jautājumu par to, kā tas ietekmēs pedagogu algu, viņa atbildēja, ka te rodas jautājums, un paziņoja, ka ir nepieciešama diskusija.

"Manā ieskatā, lai sagatavotos vienai vidusskolas stundai un augstskolas lekcijai nepieciešams vairāk laika, zināšanu un prasmju nekā stundu sagatavot bērnudārzā. Arī kontaktstundu prasība vidējās izglītības posmā un vispārizglītojošās skolas posmā ir krietni lielāka nekā bērnudārzā. Svaru kausi nav saliekami vienā ciparā, kas adekvāts atalgojuma likmē vai stundu skaitā," paziņoja viņa.

"Par to jums vajadzētu kaunēties!"

Vladova, 80. vidusskolas direktore, nolēma neslēpt savu sašutumu un piemeklēt vārdus, lai to izteiktu.

"Teju katru dienu no ministres dzirdam kādas "pērles". Šuplinskas kundze, vai jūs kādreiz dzīvē esat strādājusi ar pusotru gadu veciem bērniem? Vai ar trīsgadniekiem?

Pirmkārt, jūsu paziņojums parāda diletantismu. Neapkaunojiet sevi! Tas būtu tāpat, kā apgalvot, ka urologam, lūk, nieres pārstādīšanas operācijai ir jāgatavojas, bet kardiologam sirdsdarbību atjaunot - tas gan ir nieks!

Otrkārt, jūsu paziņojums ir vienkārši aizvainojošs tiem, kas pašlaik "par kapeikām" bērnudārzos strādā ar mazuļiem. No pusotra līdz sešiem gadiem - tas ir viens no sarežģītākajiem periodiem bērna attīstībā, kad tiek likti pamati sociālajām iemaņām, uzvedības reakcijām, attieksmei pret pašu mācīšanās un izglītības jēdzienu. Ar vienu savu frāzi jūs pārsvītrojāt šī grūtā un atbildīgā darba nozīmīgumu. Par to jums vajadzētu kaunēties!

Visbeidzot, treškārt, vai jūs, Šuplinskas kundze, esat padomājusi par to, cik daudzi jauni cilvēki, jūsu vārdus dzirdējuši, gribēs mācīties, lai kļūtu par pirmsskolas pedagogiem? Vai jūs par to padomājāt, kad runājāt?" uzrakstīja Vladova savā Facebook lapā.

Atzīmēsim, ka vēl pirms mēneša radio Baltkom ēterā Vladova, pēc zināma apjukuma, nosauca Šuplinskas komentārus attiecībā uz skolotājiem par "nekorektiem" (Šuplinska nosauca skolotājus par "visnedisciplinētāko publiku").

Jāsaka, spriežot pēc Šuplinskas kundzes nodarbinātības biogrāfijas, kura ir publicēta Latvijas Ministru kabineta mājaslapā, ar maziem bērniem viņa patiešām nekad nav strādājusi.

Ziņu lente
0