Kādi ir Levita dēla draudzenes nopelni: Latvijas prezidents iesūdzēts tiesā

© Sputnik / Sergey MelkonovДень знаний в Рижской средней школе №88. Президент Латвии Эгилс Левитс
День знаний в Рижской средней школе №88. Президент Латвии Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas prezidenta Egila Levita kanceleja nav sniegusi izsmeļošu atbildi žurnālistam Lato Lapsam par viesu sarakstu inaugurācijas pasākumā. Lapsa iesniedzis prasību tiesā.

RĪGA, 21. septembris — Sputnik. Žurnālists Lato Lapsa iesūdzējis tiesā Latvijas prezidenta kanceleju. To publicējis portāls Pietiek. Prasībā ir runa par kancelejas atteikšanos iesniegt informāciju par to, pēc kāda principa tika izraudzīti valsts vadītāja inaugurācijai veltītā svētku pasākuma dalībnieki.

Portāls atzīmēja, ka prezidenta Egila Levita kanceleja, šķiet, dodas viņa priekšgājēja pēdās: Raimonda Vējoņa prezidentūras laikā pret viņa administrāciju tika ierosināti vairāk nekā divi desmiti administratīvo tiesvedību saistībā ar informācijas slēpšanu no sabiedrības – pārsvarā par nodokļu maksātāju līdzekļu izlietojumu.

Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Latvijas prezidenta inaugurācija: kanceleja taisnojas, eksperti kritizē

Tagad Administratīvā tiesa sākusi pirmo tiesvedību pret Levita kanceleju, kas slēpj ziņas par Levita inaugurācijas balli – viesu izvēles kritērijiem un citiem saistītiem jautājumiem.

Iesniegumā prasītājs norādīja, ka 15.jūlijā vērsies prezidenta kancelejā ar lūgumu sniegt informāciju par sekojošiem jautājumiem:

- Vai pašreizējais valsts prezidents ir devis kādus rīkojumus vai norādes attiecībā uz inaugurācijas pasākuma ielūgto personu saraksta publicēšanu vai nepublicēšanu? Ja jā, tad kad, kādus un kam?

- Kā pašreizējais valsts prezidents var skaidrot līdzšinējo kavēšanos ar šī saraksta atklāšanu sabiedrībai? Vai šī kavēšanās atbilst pašreizējā valsts prezidenta oficiāli deklarētajām vērtībām? Ja nē, kuras tieši personas atbildīgas par šo kavēšanos?

- Kā pašreizējais valsts prezidents var komentēt to, ka uz minēto valstisko pasākumu bija ieaicināta viņa dēla draudzene, kam nav nekāda oficiāla statusa? Ja minētajai personai ir kādi valstiski nopelni, lūdzu, uzskaitiet tos.

Татьяна Жданок - Sputnik Latvija
Politika
Nacionālpatrioti sašutuši: "Kremļa bazūne Latvijas prezidenta inaugurācijā"

- Vai pašreizējais valsts prezidents atbalstīja Tatjanas Ždanokas (Latvijas Krievu savienības priekšsēdētāja, Eiropas Parlamenta deputāte – red.) iekļaušanu šajā sarakstā? Vai viņas līdzšinējā darbība atbilst valsts prezidenta publiski deklarētajām valstiskajām vērtībām?

- Vai pašreizējais valsts prezidents atbalstīja Andra Šķēles iekļaušanu šajā sarakstā? Vai viņa līdzšinējā darbība atbilst valsts prezidenta publiski deklarētajām valstiskajām vērtībām?

- Vai pašreizējais valsts prezidents atbalstīja Andra Amerika (EP deputāts, Rīgas ostas valdes bijušais priekšsēdētājs, partijas "Gods kalpot Rīgai" līderis – red.) iekļaušanu šajā sarakstā? Vai viņa līdzšinējā darbība atbilst valsts prezidenta publiski deklarētajām valstiskajām vērtībām?

- Vai pašreizējais valsts prezidents atbalstīja Baibas Rubesas (Baltijas valstu kopuzņēmiuma "RB Rail" bijusī izpilddirektore un valdes priekšsēdētāja – red.) iekļaušanu šajā sarakstā? Vai viņas līdzšinējā darbība atbilst valsts prezidenta publiski deklarētajām valstiskajām vērtībām?

Эгилс Левитс с супругой Андрой у памятника Свободы в день инаугурации - Sputnik Latvija
Latvija atgriezīsies pagātnē: stiliste prognozēja valsts likteni pēc pirmās lēdijas foto

- Kādu tieši iemeslu dēļ sarakstā netika iekļauts Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs, ja sarakstā tika iekļauti gan citu lielo pilsētu domju priekšsēdētāji un arī tiesājamas personas?

- Vai pašreizējais valsts prezidents atbalstīja Jura Juraša (Saeimas deputāts, JKP biedrs, pret kuru izvirzītas apsūdzības par valsts noslēpuma izpaušanu – red.) iekļaušanu šajā sarakstā? Vai viņa līdzšinējā darbība un smagos noziegumos apsūdzētas personas statuss atbilst valsts prezidenta publiski deklarētajām valstiskajām vērtībām?

-  Kura persona vai personas un kādu iemeslu dēļ pieņēma lēmumu par "īpašo viesu" statusu un šo personu uzaicināšanu? Kādi tieši bija kritēriji "īpašā viesa" statusa piešķiršanai? Vai šīm personām nebija vajadzīgi īpaši valstiski nopelni?

Starp "īpašajiem viesiem" minēts tieslietu ministra biroja vadītājs Aldis Bušs, taču nav uzaicināti citi ministru biroju vadītāji. Atzīmēti arī citi "īpašie viesi": Edīte Bērziņas, Aleksandrs Bērziņš, Uldis Cīrulis, Santa Kalniņa, Diāna Lapsa, Elizabete un Igors Ludborži.

Фестиваль Staro Riga 2018 - Sputnik Latvija
Kārtējā kļūme: Levita inaugurācijas balli aicināts apmeklēt izdomāts rakstnieks

Prasītājs atzīmēja, ka prezidenta kancelejas atbildi saņēmis 30.jūlijā, taču tajā nebija atbilžu uz lielāko daļu jautājumu, arī par to, uz kāda pamata pieņemts lēmums par "īpašo viesu" uzaicināšanu.

Žurnālists norādīja, ka, pēc viņa domām, nesniedzot pieprasīto informāciju likumā noteiktajā kārtībā un apjomā, Valsts prezidenta kanceleja nodarījusi nozīmīgu morālu kaitējumu, liekot vilties šīs nozīmīgās iestādes cieņā pret likuma burtu un sabiedrības interesēm, un lūdza tiesu ierosinat administratīvo lietu.

Rakstā piebilsts, ka tiesa pieņēmusi žurnālista Lato Lapsas iesniegumu un nolēmusi sākt tiesvedību un pieprasīt prezidenta kancelejas skaidrojumus.

Ziņu lente
0