Brexit dēļ Latvijas budžetā var tikt veikti grozījumi

© Lithuanian Ministry of Foreign AffairsМинистр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс
Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Brexit ES var rasties papildu izdevumi, tostarp Eiropas Savienības budžeta izdevumu daļā. Pagaidām nav zināms, kādas summas un kādiem mērķiem būs nepieciešamas.

RĪGA, 18. septembris – Sputnik. Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības var kļūt par nākamā gada budžeta pārskatīšanas iemeslu, uzskata ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, raksta Mixnews.lv.

Проректор Финансового университета при Правительстве РФ Алексей  Зубец - Sputnik Latvija
Kas notiks ar Baltijas valstu valstspiederīgajiem pēc Brexit – eksperta viedoklis

Otrdien Ministru kabineta sēdes slēgtajā daļā tika uzklausīts Ārlietu ministrijas ziņojums par Latvijas gatavību Brexit. Pēc Rinkēviča sacītā, neziņa par procesu neļauj Latvijai līdz galam pilnvērtīgi sagatavoties brīdim, kad notiks Brexit.

"Kad vēl bija runa par kontrolētu "Brexit", tad jautājumu loks bija skaidrs. Bet tagad ir daudz jautājumu, kurus tikai varam pieņemt, piemēram, vai Lielbritānijas valdība neieviesīs ierobežojošus pasākumus, vai neradīsies problēmas muitā, robežkontrolē u.c. Bezvienošanās gadījumā ir jautājums par jebkādu datu apmaiņu starp Lielbritāniju un ES," atzīmēja ministrs.

ĀM vadītājs pieļauj, ka pēc tam, kad Lielbritānija atstās ES, Latvijai nāksies veikt grozījumus 2020. gada budžetā, taču kādas summas un kādiem mērķiem būs nepieciešamas, pagaidām nav zināms.

Ministrs atzīmēja, ka ĀM jau jūlija beigās aicināja visas Latvijas valsts iestādes aktualizēt plānus Lielbritānijas iziešanas gadījumam no ES bez vienošanās.

Илмарс Римшевичс на церемонии награждения самых успешных людей латвийского спорта по итогам 2018 года - Sputnik Latvija
Esam uzsēdināti uz adatas": Rimšēvičs prognozē graujošas Brexit sekas

Patlaban Lielbritānijas daļa ES budžetā sastāda ap 10 miljardiem eiro, jeb pārsniedz 10%. Pēc enerģētikas eirokomisāra Valda Dombrovska sacītā, lai daļēji kompensētu deficītu ES budžetā pēc Briexit, Eiropas Komisija var piedāvāt valstīm palielināt iemaksas ES budžetā.

Sākotnēji Brexit bija plānots 2019. gada 29. martā, taču britu parlaments vienu pēc otra noraidīja valdības piedāvātos darījumus ar Briseli. Ilgstošo pārrunu rezultātā puses noteica jaunu Brexit termiņu – 31. oktobri. Jūlijā Eiropas Komisija apstiprināja savas pozīcijas nemainīgumu darījumā ar Londonu.

Ziņu lente
0