Bija elitē, nevis "okupācijā": eksperts sašutis par Baltijas paziņojumiem

© Sputnik / Нина Зотина / Pāriet pie mediju bankasСпециальный представитель президента РФ по вопросам природоохранной деятельности, экологии и транспорта, председатель Попечительского совета Российского военно-исторического общества Сергей Иванов
Специальный представитель президента РФ по вопросам природоохранной деятельности, экологии и транспорта, председатель Попечительского совета Российского военно-исторического общества Сергей Иванов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sergejs Ivanovs aicina salīdzināt Vācijas okupēto valstu iedzīvotāju stāvokli un tiesības ar situāciju Baltijas valstīs pēc iestāšanās PSRS – tad kļūs acīmredzams, ka Rīgas, Viļņas un Tallinas paziņojumi ir antivēsturiski.

RĪGA, 17. septembris – Sputnik. Baltijas valstu iedzīvotāji pēc republiku iestāšanās PSRS sastāvā kļuva par Savienības pilsoņiem ar visām tiesībām un pienākumiem, daudzi kļuva par eliti, runāt par šo valstu "okupāciju" ir antivēsturiski, paziņoja militārais eksperts Sergejs Ivanovs, vēsta RIA Novosti.

Ivanovs pirmdien, 16. septembrī, uzstājās starptautiskās zinātniskās konferences "PSRS stratēģija Otrā pasaules kara novēršanai Eiropā un Āzijā" noslēguma plenārsēdē Krievijas mūsdienu vēstures Valsts centrālajā muzejā.

Salīdziniet ar vācu okupāciju

Sēdes laikā viņā skāra jautājumu par Latvijas, Lietuvas un Igaunijas pievienošanos Padomju Savienībai, ko šodien Baltijā uzskata par "okupāciju". Ivanovs paziņoja, ka šādam jautājuma uzstādījumam viņš kategoriski nepiekrīt.

Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
"Viņš nezina, kas ir okupācija": Puškovs par Rinkēviča paziņojumu

"Tā nav okupācija, jo Baltijas, Ukrainas rietumu iedzīvotāji kļuva par Padomju Savienības pilsoņiem ar visām tiesībām un pienākumiem, un daudzi no šo teritoriju pilsoņiem kļuva par padomju eliti – politisko un radošo," pateica Ivanovs.

Viņš aicināja izpētīt un salīdzināt to ar citu valstu Vācijas okupāciju.

"Tādēļ runāt par okupāciju ir antivēsturiski. Jā, šajās teritorijās bija represijas, tas ir jāatzīst, tapāt kā citās Padomju Savienības daļu teritorijās," pateica Ivanovs.

Baltijas valstīs regulāri paziņo par "padomju okupāciju", Maskavā šādam jautājuma uzstādījumam kategoriski nepiekrīt.

Krievijas vadība vairākkārt paziņojusi, ka par Baltijas valstu PSRS okupāciju 1940. gadā nevar būt ne runas. KF ĀM skaidroja, ka izskata Baltijas pievienošanos PSRS kā atbilstošu tā laika starptautisko tiesību normām.

Pēc iestādes domām, termins "okupācija" šeit nevar tikt izmantot, jo starp PSRS un Baltijas valstīm nenotika karadarbības, savukārt karaspēku ievešana tika īstenota uz vienošanās pamata un ar acīmredzami izteiktu šo republiku varasiestāžu piekrišanu.

Turklāt Latvijā, Lietuvā un Igaunijā visa to atrašanās laika garumā Padomju Savienības sastāvā (izņemot Vācijas okupācijas laiku Lielā Tēvijas kara laikā) darbojās nacionālās varasiestādes.

Kas nodarbojas ar falsifikāciju

Калькулятор и евро - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kas vainīgs un cik pietrūkst: Baltijas valstis rēķina "okupācijas" radītos zaudējumus

Uzstāšanās laikā Ivanovs uzsvēra, ka jaunu Otrā pasaules kara vēstures falsifikāciju vilni Austrumeiropā rosina ASV un Eiropas Savienības "satelīti", pēc viņa domām, šie centieni nebeigsies.

Kā piemēru Ivanovs minēja situāciju ar pieminekļa maršalam Ivanam Koņevam pārvietojumu Prāgā un Krievijas arhīvu dokumentu izstādi Sofijā.

"Uzreiz vēlos teikt: nevajag būt pārsteigtiem, tas būs arī turpmāk. Ko lielāks būs termiņš, jo vieglāk būs apmuļķot mietpilsoņus, kuri nevēlas zināt vēsturi," pateica Ivanovs.

Viņš uzsvēra, ka sagrozīt Otrā pasaules kara iemeslus un iznākumu un sagriezt visu kājām gaisā cenšas "vai nu Vašingtonas, vai nu Briseles satelīti". Pēc Ivanova teiktā, "šādas valstis uzskata, ka ja jau tās uzvarēja aukstajā karā, tad ir jāpārskata arī "karstā" iznākums".

Ziņu lente
0