Jauns hibrīds: Latvijā bijušā prezidenta vārdā nosaukta ābolu šķirne

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Pāriet pie mediju bankasЯблоки
Яблоки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par godu pirmā Latvijas Republikas prezidenta Jāņa Čakstes 160. jubilejai viņa vārds tika dots jaunai ābolu šķirnei, to varēs iegādāties 2021. gada rudenī.

RĪGA, 16. septembris – Sputnik. Latvijas Dārzkopības institūts nosauca jauno ābeles šķirni "Čakstes Auči" par godu pirmajam Latvijas Republikas prezidentam Jānim Čaksti pateicībā par pienesumu Latvijas attīstībai, vēsta Lsm.lv ar atsauci uz Saeimas preses dienestu.

Jauno ābeļu šķirni prezentēja bijušā prezidenta mazmeita Kristīne zinātniskās konferences laikā "Jānis Čakste – 160".

Tiek ziņots, ka ģimenes mājā "Aučos" Čakstei bijis liels ābeļdārzs, un katru pavasari viņš kopā ar bērniem iestādīja vairāk nekā tūkstoti jaunu ābeļu. Viņa dārzs ir neatgriezeniski pazaudēts, vēsta preses dienests.

Jaunā ābeļu šķirne tika selekcionēta 1997. gadā, sakrustojot šķirnes "Zaiļijskoje" un "Sarma". Divdesmit gadu garumā tika vērtēta selekcionētā hibrīda kvalitāte, un šogad jaunā šķirne tika prezentēta sabiedrībai. Šķirne būs pieejama Dārzkopības institūtā Dobelē no 2021. gada rudens. Ābeles tiks iestādītas arī "Aučos".

Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Viedoklis
Vai Latvijas prezidents ir bijis Izraēlas pilsonis?

"Čakstes Auči" nes augļus augustā-septembrī – lielus sarkanīgus ābolus. Šo šķirni selekcionēja bioloģijas zinātņu doktore Laila Ikase.

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka neatkarīga Lietuvas laboratorija atrada Latvijas augļos un dārzeņos Eiropas Savienībā aizliegtu minerālmēslu pēdas. Pētnieki izpētīja piecus lielveikalā iegādāto ābolu, kartupeļu un burkānu paraugus. Visos piecos ābolu un kartupeļu paraugos un divos no četriem burkānu paraugiem tika atklātas pesticīdu pēdas.

Turklāt dažos ābolos tika atrastas vienlaikus vairāku pesticīdu pēdas, bet divos paraugos – piecu pesticīdu.

Viena no kartupeļu šķirnēm saturēja klotianidīna pēdas. Tas ir neonikotinioīdu klases pesticīds. Kopš 2013. gada tas tika īslaicīgi aizliegts dēļ tā, ka kaitē bitēm, savukārt 2018. gadā Eiropas Savienība pilnībā aizliedza izmantot šo vielu klasi savā teritorijā.

Ziņu lente
0