Petraviča: nākamgad samazināsies bezdarba pabalsti

© Sputnik / Sergey MelkonovКрасная дорожка Рижского бала. Министр благосостояния Рамона Петравича
Красная дорожка Рижского бала. Министр благосостояния Рамона Петравича - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bezdarbniekus motivē ātrāk meklēt jaunu darbu – bezdarba pabalsti kļūs mazāki, un tos izmaksās tikai astoņu mēnešu garumā.

RĪGA, 16. septembris – Sputnik. No nākamā gada bezdarba pabalsts tiks izmaksāts astoņu, nevis deviņu mēnešu garumā, turklāt mazākā apjomā, kas ļaus ietaupīt 12 miljonus eiro, paziņoja labklājības ministre Ramona Petraviča Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma".

Patlaban bezdarba pabalsts tiek aprēķināts proporcionāli darba stāžam un atbilstoši ienākumiem, no kuriem tika veikti maksājumi bezdarba gadījumā. Visiem bezdarbniekiem, neatkarīgi no darba stāža, pabalsts tiek izmaksāts deviņu mēnešu garumā: pirmajos trīs mēnešos – 100% apmērā, nākamos trīs – 75% apmērā, pēdējos trīs – 50% apmērā no aprēķinātās summas.

Saskaņā ar plānotajām izmaiņām, pirmo divus mēnešus bezdarba pabalsts tiks izmaksāts 100% apmērā no aprēķinātā, nākamos divus – 75% apmērā, vēl divus – 50% apmērā, savukārt pēdējo divu mēnešu laikā – 45% apmērā.

"Nevarētu teikt, ka tās ir pamatīgas izmaiņas, bet, iespējams, motivēs cilvēkus arī ātrāk atgriezties darba tirgū," pateica ministre, piebilstot, ka vidējais bezdarba pabalstu saņemšanas termiņš sastāda 4,5 mēnešus.

Citas izmaiņas pabalstos nav gaidāmas.

Рамона Петравича - Sputnik Latvija
Politika
"Es neesmu kaza": Petraviča noliedz algas aploksnēs

Saskaņā ar Eurostat datiem, Latvija ir viens no ES autsaideriem sociālās aizsardzības izdevumu ziņā: vidēji ES valstis sociālajai aizsardzībai tērē 28,2% no IKP, bet Latvija, Lietuva un Rumānija – tikai 15%.

Ja aprēķina sociālās aizsardzības izdevumus uz vienu iedzīvotāju, ņemot vērā pirktspējas paritāti, kura ņem vērā cenu starpību valstīs, tad izrādīsies, ka izdevumu čempioni ir Luksemburga, Austrija, Vācija, Nīderlande un Francija (apmēram 11 tūkstoši nosacīto vienību), savukārt autsaideri – Rumānija, Bulgārija un Latvija (mazāk nekā 3 tūkstoši nosacīto vienību).

Piektdien Latvijas valdība apstiprināja prioritāro pasākumu plānu 2020. gadam un, provizoriski, 2021.-2022. gadam. Darbs pie budžeta projekta ir praktiski pabeigts.

Iepriekš premjerministrs Krišjānis Kariņš paziņoja, ka nākamgad Latvijas budžets palielināsies par 500 miljoniem eiro un pirmo reizi valsts vēsturē pārsniegs 10 miljardus eiro. Pēc viņa teiktā, sajūta, ka pietrūkst naudas, ir saistīta ar to, ka cilvēki vienmēr grib vairāk.

Ziņu lente
0