Kārtējais skandāls: "Lidl" Rīgā vēlas uzbūvēt veselībai bīstamā vietā

CC BY-SA 2.0 / Last Hero / Besuch aus HamburgЛоготип немецкой торговой сети Lidl
Логотип немецкой торговой сети Lidl  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Grunts naftas piesārņojums "Lidl" veikala būvniecības vietā Sarkandaugavā 40 reizes pārsniedz kritisko rādītāju; pastāv drauds cilvēku veselībai un apkārtējai videi.

RĪGA, 16. septembris – Sputnik. Atrasts naftas piesārņojums teritorijā, ko iegādājusies kompānija "Lidl Latvija" mikrorajonā Sarkandaugava lielveikala būvniecībai. Piesārņojuma līmenis vairākas reizes pārsniedz pieļaujamo normu, vēsta Tvnet.lv. Piesārņojuma kopējā teritorija sastāda 55 tūkstošus kubikmetru grunts.

Логотип немецкой торговой сети Lidl на фасаде магазина - Sputnik Latvija
Pacietībai ir mērs: rīdzinieki iesniegs prasību tiesā pret Lidl

Tiek ziņots, ka zemesgabalā Duntes ielā 25, kur plānots uzbūvēt lielveikalu "Lidl", jau tika veikta pārbaude 2006. gadā. Toreiz piesārņojuma līmenis tika reģistrēts Rīgas domes dokumentos, taču nekāda informācija par šīs teritorijas bīstamību oficiāli reģistrēto vietu reģistrā toreiz netika iekļauta.

Pēc tam, kad zemesgabalu būvniecībai iegādājas "Lidl Latvija", izrādījās, ka naftas produktu piesārņojuma līmenis pārsniedz kritisko rādītāju 40 reizes, kas tiešā veidā apdraud cilvēku veselību un apkārtējo vidi.

Izņemot lielo naftas produktu koncentrāciju, 10 reizes pārsniegts arī smago metālu rādītājs augsnē.

Pēc "Lidl Baltics" pārstāvja Valda Lopeta sacītā, kad kompānija iegādājās zemi no iepriekšējā īpašnieka, par piesārņojumu neviens nezināja. Dotajā brīdī notiek pārrunas ar visiem būvniecības procesā iesaistītām pusēm, ar mērķi atrast optimālāko risinājumu un tikt galā ar radušos problēmu.

Деревья на фоне голубого неба весной - Sputnik Latvija
Purvciemā netiks izcirsti koki supermārketa Lidl dēļ

Saskaņā ar likumu visas potenciāli piesārņotās un piesārņotās teritorijas ir jāiekļauj speciālā reģistrā. Patlaban reģistrā ir minēti vairāk nekā 3500 dažādu teritoriju, kur joprojām nav veiktas nekādas analīzes, kuras šādos gadījumos pieprasa Rīgas dome, un tās nebūt nav visas vietas. Lielākā daļa vietu, ko atklājusi dome, reģistrā joprojām nav iekļautas.

Oficiāli ir aizliegta jebkāda vieda būvniecība teritorijās, kas ir iekļautas kritiski piesārņoto sarakstā, kamēr netiks veikta pilna grunts un pazemes ūdeņu attīrīšana. Atbildīgie dienesti grasās ieviest jaunas normas, lai liktu pašvaldībām tuvāko 5-10 gadu laikā veikt visu piesārņoto teritoriju pārbaudi.

Ziņu lente
0