Sātana sēņu Latvijā nav, bet ir halucinogēnās

© Foto : Public domain/ Bernard Spragg. NZГриб "Пальцы Дьявола" (Антурус Арчера)
Гриб Пальцы Дьявола (Антурус Арчера)  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizdomīgas sēnes labāk ir parādīt speciālietiem-mikologiem: viņi paskaidros, kas ir ēdams, kas nav, un kas var izraisīt halucinācijas.

RĪGA, 10. septembris – Sputnik. Latvijas iedzīvotājiem, kuriem rodas jautājumi par atrastajām sēnēm, ieteicams vērsties pie speciālistiem, paziņoja Latvijas Dabas muzeja Botānikas nodaļas vadītāja, mikoloģe Inita Daniele radio Baltkom ēterā.

Сбор грибов - Sputnik Latvija
Darba nav: Latvijas lauku iedzīvotājus glābj sēnes un ogas

Viņa atgādināja, ka Facebook ir oficiāla Latvijas mikologu lapa, kur eksperti atbildēs uz jebkuru jautājumu, kas saistīts ar sēnēm.

"Facebook ir grupa Latvijas Mikologu biedrība un draugi. Var vērsties tur un pavaicāt. Bieži cilvēki publisko sēņu fotogrāfijas un mēs uzreiz atbildam. Jāizvairās no tādiem ekspertiem kā "Katja no Facebook", kura ir gatava noteikt sēni pēc ne pārāk labas fotogrāfijas. Ir jāskatās, kas sniedz padomu. Ja padomu sniedz mikologs, tad mēs vienmēr rakstām latīņu nosaukumu. Sociālajos tīklos raksta daudz muļķību. Grupā "Latvijas sēņotāji" bieži raksta, ka cilvēki atraduši sātana sēni. Nu kādu vēl sātana sēni?! Visbiežāk tā ir parasta beka. Tā arī ir spilgta un skaista. Sātana sēne Latvijā faktiski nav atrasta," pastāstīja Daniele.

Tāpat, pēc viņas sacītā, Latvijā nav īpaši izplatītas halucinogēnās sēnes, kaut gan vientuļi eksemplāri var būt satopami. Viņa aicināja visus, kas atklās šādas sēnes, sūtīt fotogrāfijas Dabas muzejam, jo pētniekiem pastāv interese par tām.

Гриб боровик - Sputnik Latvija
Sēņu pārpilnība glābj sēņotājus no saindēšanās

"Mēs esam ieinteresēti, rādiet, ko jūs tur atrodat. Es pati divas reizes esmu atradusi, pa vienam eksemplāram. "Priekam" ar to, protams, nepietiks – es paņēmu kolekcijai. Tās ir tā dēvētās psilocybe semilanceata. Tās ir ļoti grūti atšķirt no citām sēnēm, tikai ar mikroskopu, skatoties sporas. Bet citādi, lasīt visas brūnās sēnes pēc kārtas – tas nav ļoti prātīgi, to vidū var būt arī nāvīgi indīgas. Lai rāda. No manis nav jābaidās, man pašai ir interesanti. Vajadzīga fotogrāfija, mēs šobrīd rakstām grāmatu un tādu fotogrāfiju mums nav," pateica Daniele.

No 11. līdz 15. septembrim Latvijas Dabas muzejā notiks sadarbībā ar Mikoloģijas biedrību rīkotā sēņu izstāde. Izstādes apmeklētāji varēs apskatīties, kādi sēņu veidi ir sastopami Latvijā.

Ziņu lente
0