Igaunija pārdomā iespējas būvēt AES un saņemt ES finansējumu

© Sputnik / Юрий Абрамочкин / Pāriet pie mediju bankasРеактор АЭС, архивное фото
Реактор АЭС, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijā plānots veikt elektroenerģijas ražošanas metožu analīzi, kam jāsniedz priekšstats par to, vai iespējams valstī uzbūvēt atomelektrostaciju. Starp pētījuma finansējuma avotiem tiek izskatīta arī ES.

RĪGA, 7. septembris — Sputnik. Detalizēta analīze, kas sniegtu priekšstatu par iespējām uzbūvēt valstī atomelektrostaciju, var izmaksāt Igaunijai vairākus simtus tūkstošu eiro. Valdība cer uz Eiropas Savienības finansiālo palīdzību, vēsta Sputnik Igaunija.

 Вид на Чернобыльскую АЭС со стороны четвертого реактора, 1986 год - Sputnik Latvija
Netālu no Lietuvas varētu būvēt vēl vienu AES

Ekonomikas ministrijas Enerģētikas nodaļas vadītājs Jānuss Uigs uzskata, ka nākotnē slānekļa rūpniecība Igaunijā tās pašreizējā veidā pazudīs, ņemot vērā ES politiku ekoloģijas jomā, kas paredz līdz 2050. gadam samazināt siltumnīcas gāzu izmešus līdz nullei.

Atomelektrostacija ir viens no elektroenerģijas ražošanas alternatīvajiem veidiem, kas palīdzēs Igaunijai sasniegt ES nosprausto mērķi.

Tāpēc Ekonomikas un sakaru ministrija plāno veikt elektroenerģijas ražošanas metožu analīzi, kam jāsniedz priekšstats par to, vai iespējams valstī uzbūvēt atomelektrostaciju. Resors vērtē, ka šis pētījums varētu izmaksāt vairākus simtus tūkstošu eiro, tāpēc valdība vēlas piesaistīt ES finansējumu.

"Lēmumu par naudas saņemšanu būtu iespējams saņemt 2019. gada beigās vai 2020. gada sākumā. Analīzes pirmos rezultātus mēs gribētu publiskot nākamā gada beigās," pastāstīja Jānuss Uiga.

Igaunija ir gatava savaldīt miermīlīgo atomu

Iepriekš Sputnik Igaunija vēstīja, ka martā uzņēmums Fermi Energia parakstīja nodomu protokolu ar Kanādas kompāniju Moltex Energy, kas izstrādā jaunākās paaudzes kodolreaktorus. Sadarbības rezultātā Igaunijā jau 30. gadu sākumā varētu tapt atomelektrostacija.

Разгрузка американской военной техники в порту Бремерхафен в Германии - Sputnik Latvija
Viedoklis
Jaunie amerikāņu karaspēki un radioaktīvie atkritumi Baltijas valstīs

Ekonomikas un infrastruktūras ministrs Tāvi Āss, komentējot iespēju uzbūvēt Igaunijā AES, uzsvēra, ka valsts nelielā teritorija nedrīkst likt šķēršļus nacionālās atomenerģētikas attīstībai.

Savukārt Krievijas Enerģētikas un finanšu institūta direktora vietnieks Aleksejs Belogorjevs uzskata, ka Eiropas Komisija nebūs sajūsmināta par Igaunijas vēlmi būvēt savu AES. Nepriecāsies arī Igaunijas kaimiņvalstis.

Viņš atgādināja, ka atomenerģētikas parādīšanās tur, kur tā līdz šim nav bijusi, notiek ļoti reti. Tāpēc Igaunijai, domājams, vienkārši neizdosies argumentēt AES celtniecības ideju no ekonomiskā aprēķina viedokļa, ir pārliecināts Belogorjevs.

Ziņu lente
0