Amerikāņu profesors: ASV – "vīstoša superlielvalsts"

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasФлаг Соединенных Штатов Америки
Флаг Соединенных Штатов Америки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Profesors Azims Ibrahims uzskata, ka ASV prezidents Donalds Tramps dāvājis Eiropai politisko neatkarību. Pie tam vadošo Eiropas valstu līderi – Francijas prezidents Emanuels Makrons un Vācijas kanclere Angela Merkele aptvēruši jauno realitāti "ātrumā, kam vajadzētu satraukt politiķus Vašingtonā".

RĪGA, 7. septembris – Sputnik. Līdz ar Donalda Trampa nākšanu pie varas ASV atsakās no savām impēriskajām ambīcijām, tās vairs nav uzticams partneris citiem NATO locekļiem un pārvēršas par "vīstošu" superlielvalsti. Par to rakstā, ko publicēja žurnāls Foreign Policy, stāsta amerikāņu profesors Azims Ibrahims.

Nācis pie varas, Tramps sāka īstenot savu jaunās pasaules vīziju, atzīmēja Ibrahims. Šajos apstākļos Vašingtona vairs nevēlas būt "pasaules žandarma" lomā, viņš uzskata. Pie tam tiek pasludināts, ka NATO ir bezjēdzīga savienība, bet politiskā nestabilitāte tiek izmantota kā instruments kontribūciju saņemšanai un tirdzniecisku kompromisu panākšanai no partneriem, norāda profesors.

"Tāpēc ES līderi jau domā par to, kā tikt galā ar scenāriju, kura apstākļos viņiem nākas strādāt ar atdzimstošo impēriju austrumos un vīstošo, turklāt aizvien nedraudzīgāko superlielvalsti rietumos. Tādos apstākļos var pirmo reizi parādīties īsta Eiropas armija," Ibrahima teikto citēja RIA Novosti.

Pēc viņa vārdiem, ASV tagadējā administrācija vairs nevēlas maksāt par savu impēriju.

Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Latvija – pret: Rinkēvičs atklāja, kāpēc netiks izveidota Eiropas vienotā armija

"Tā (administrācija – red.) uzskata, ka pienācis laiks nopelnīt uz iepriekšējo paaudžu darba rēķina, pat ja – vai, iespējams, it īpaši, ja – procesā tas novedīs pie tā iznīcināšanas," atzīmēja Ibrahims.

Profesors uzskata, ka ASV prezidents Donalds Tramps dāvājis Eiropai politisko neatkarību. Pie tam vadošo Eiropas valstu līderi – Francijas prezidents Emanuels Makrons un Vācijas kanclere Angela Merkele aptvēruši jauno realitāti "ātrumā, kam vajadzētu satraukt politiķus Vašingtonā".

Azims Ibrahims ir AV armijas Kara koledžas Stratēģisko pētījumu institūta profesors un Vašingtonas Globālās politikas centra vadītājs.

Ziņu lente
0