Ukrainā organizētajās mācībās izspēlēts Krievijas gāzes tranzīta apturēšanas scenārijs

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasГазодобывающее предприятие компании "Укргаздобыча" во Львовской области
Газодобывающее предприятие компании Укргаздобыча во Львовской области - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas gāzes operators "Ukrtransgaz" apgalvo, ka gāzes transporta sistēma ir gatava stabilam darbam ziemas sezonā.

RĪGA, 31. augusts – Sputnik. Ukrainas gāzes transporta sistēmas (GTS) operators "Ukrtransgaz" organizējis mācības gadījumam, ja Krievija atteiksies no gāzes tranzīta cauri Ukrainas teritorijai, vēsta kompānijas preses dienests.

Treniņu laikā tika izspēlēta dispečeru un citu GTS operatora dienestu darbības kārtība, informēja Sputnik Lietuva.

Atzīmēts, ka speciālisti izskatījuši vairākus iespējamos notikumu attīstības scenārijus un izstrādājuši pasākumu plānu, kas palīdzēs Ukrainai pārdzīvot gaidāmo apkures sezonu.

"Ukrainas GTS ir gatava stabilam darbam apstākļos, ja "Gazprom" īstenos "nulles tranzīta" scenāriju," paziņoja kompānija.

Krievijas un Ukrainas pašreizējie līgumi par gāzes tranzītu cauri Ukrainas teritorijai beidzas jau šī gada nogalē, taču pagaidām to nākotne vēl nav zināma.

Iepriekš Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Vācijas kanclere Angela Merkele nonāca pie slēdziena par to, ka nepieciešams paātrināt pārrunas par nākamajiem līgumiem gāzes tranzītam cauri Ukrainai.

Jūnijā Eiropas Komisijas viceprezidents enerģētiskās savienības jautājumos Marošs Ševčovičs paziņoja, ka vienojies ar Krievijas enerģētikas ministru Aleksandru Novaku organizēt pārrunas rudens sākumā. Ziņots, ka tās varētu notikt 16. septembrī Briselē.

Газодобывающее предприятие компании «Укргаздобыча» во Львовской области - Sputnik Latvija
Mediji vēsta par Maskavas viedokli jautājumā par gāzes tranzīta kontraktu ar Kijevu

Trīspusējās tikšanās laikā EK ierosināja parakstīt jaunu līgumu starp Krieviju un Ukrainu uz desmit gadiem. Tāpat izskanēja viedoklis, ka tranzīta apjomiem ir jābūt pievilcīgiem, tostarp arī investoriem, kuri piedalās Ukrainas GTS modernizācijā.

Savukārt Novaks informēja, ka Krievija piekritīs parakstīt līgumu tikai gadījumā, ja tas būs komerciāli pievilcīgs, bet maršruts – konkurētspējīgs. Tāpat Ukrainas pienākumus bija iesniegt konkrētu GTS pārvaldes plānu, bet "Gazprom" un "Naftogaz" – noregulēt tiesā izskatāmos strīdus.

Vienlaikus Ukrainas vadība ir nobažījusies par to, ka pēc gāzesvada "Ziemeļu straume 2" izbūves noslēguma, kas stiepjas no Krievijas piekrastes pāri Baltijas jūrai līdz Vācijai, Krievija pilnībā atteiksies no gāzes tranzīta cauri Ukrainas teritorijai. Tas nopietni ietekmēs Ukrainas budžetu un ekonomiku, kas saskaras ar sistemātiskām problēmām kopš 2014. gada.

Ziņu lente
0