Gasparjans paskaidroja, cik ilgi vēl Latvija tirgos rusofobiju

© SputnikПолитический эксперт, журналист Армен Гаспарян
Политический эксперт, журналист Армен Гаспарян - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijai rusofobija ir daļa eksporta ekonomikas, un politiķi to pie malas nemetīs. Latviešiem var pat, gluži kā daiļslidošanā, piešķirt punktus par centību savā tieksmē pierādīt, ka viņi ir lielāki rusofobi nekā poļi, atzīmēja politologs un publicists Armens Gasparjans.

RĪGA, 31. augusts – Sputnik. Krievija ļoti negatīvo vērtē pirmskolas mācību iestāžu pārvešanu Latvijā uz mācībām valsts valodā, paziņoja Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova. Šis solis neatbilst Latvijas starptautiskajām saistībām cilvēktiesību jomā, uzsvēra diplomāte.

Учебники русского языка - Sputnik Latvija
Latvieši Twitter tīklā šokēti: 86% skolēnu izvēlas krievu valodu

Rusofobija ir pēdējais, par ko Latvijai vēl maksā naudu, portālam Sputnik Latvija konstatēja politologs un publicists Armens Gasparjans.

"Tagadējā Latvijas izglītības ministre atklāti paziņoja: ja krievi vēlas, lai viņu bērni mācītos krievu valodu, lai atceras, kā latvieši mācījās savu valodu Sibīrijas nometnēs. Tas ir citāts. Staļina laikā bija deportācija, un viņi pa svētdienām kaut kur tur mācījās valodu vietējā klubā. To jums saka izglītības ministre! Un ko par to domā eiropiešu tiesībsargi? Neko. Kad latviešu bērnudārzos notika vīrišķības mācības un bērnus audzināja latviešu SS leģiona garā, pie viņiem nāca onkuļi Waffen SS formā. Ko par to teica Eiropa? Neko," konstatēja Gasparjans.

Politologs uzsvēra, ka eiropiešiem nospļauties par to, kas notiek Baltijā, un Baltija ar to nodarbosies.

"Baltijas valstīm rusofobija pat nav tikdaudz ideoloģija, cik tirgus prece. Pēdējais, ko viņi ar pārdot tagad, kamēr par to vēl dod naudu, ir rusofobija, - atzīmēja Gasparjans. – Latvieši cenšas parādīt, ka viņi ir daudz vairāk rusofobi, nekā vidējs nabadzībā grimis poļu šļahtas pēctecis. Taču latvieši tik un tā cenšas, un viņiem var piešķirt papildu punktus par centību, gluži kā daiļslidošanā."

Eksperts norādīja, ka Latvijā izaugusi jau vesela paaudze cilvēku, kuri mācās krievu valodu, - vesela nepilsoņu pasaule. "Tā ir legalizēta segregācija Eiropā XXI gadsimtā, un neviens ES teritorijā neprotestē," piebilda Gasparjans.

Угроза «латышизации» детских садов - Sputnik Latvija
Video
Krievu valodu no Latvijas bērnudārziem sāks izstumt jau septembrī

2018. gada nogalē Ministru kabinets pieņēma "Noteikumus par valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijām un pirmsskolas izglītības programmu paraugiem", kas reglamentē mācības bērnudārzos. Dokuments paredz, ka latviešu valodai jābūt galvenajai visās pirmskolas mācību iestādēs, jo tieši tajā pārsvarā notiks saziņa ar bērniem vecumā no pieciem gadiem rotaļu laikā.

Tāpat pērn stājās spēkā Izglītības likuma grozījumi, kas paredz pareju uz mācībām latviešu valodā līdz 2021./22. mācību gadam.

Latvijas krievvalodīgie iedzīvotāji uztvēra izglītības reformu ļoti negatīvi, pāri valstij vēlās protestu vilnis. Maskava apsolīja darīt visu iespējamo, lai saglabātos krievvalodīgo Latvijas iedzīvotāju tiesības iegūt izglītību krievu valodā.

Ziņu lente
0