Lai skolotāji ēstu vairāk, bērniem jāēd mazāk: Šuplinskas pirmais solis pretī demisijai

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasВ школьной столовой
В школьной столовой - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
IZM ierosinājuma pamatā ir jaunāko klašu skolēnu bezmaksas pusdienām ieplānoto finansējumu 19,68 miljonu eiro apmērā 2020.gadā novirzīt skolotāju algām.

RĪGA, 30. augusts — Sputnik. Septiņi Saeimas deputāti no partijas "Saskaņa" parakstījuši dokumentu, kas adresēts izglītības ministrei Ilgai Šuplinskai. Tajā viņi uzdeva jautājumus par politiķes ierosinājumu atvēlēt skolotāju algām 20 miljonus eiro, kas piešķirti skolēnu bezmaksas pusdienām.

IZM iecerējusi no 2020.gada 1.janvāra nodot pašvaldībām pienākumu finansēt skolēnu bezmaksas pusdienas, un šiem nolūkiem piešķirto naudu novirzīt prioritāriem mērķiem, tostarp – pedagogu algām.

Дети обедают в школьной столовой - Sputnik Latvija
Deputāts par Šuplinskas ideju: galvenais, lai bērni nekļūtu par tās ķīlniekiem

Patlaban ISM nodrošina bezmaksas pusdienas 1.-4.klašu skolēniem no valsts budžeta, bet pašvaldības savu iespēju robežās rūpējas par bezmaksas pusdienām arī vecāko klašu skolēniem. Finansējums katram skolēnam – 1,47 eiro dienā.

IZM uzskata, ka bezmaksas pusdienu nodrošinājums ir tai neraksturīga funkcija, ko tā ieteikusi uzdot pašvaldībām jau 2016.gadā.

Iniciatīva radījusi vētrainu diskusiju, sākušies soļi pret ministri. Septiņi Saeimas deputāti no partijas "Saskaņa" uzdeva jautājumus Šuplinskai par viņas ieceri un pavēstīja, ka tas ir pirmais solis pretī ministres demisijai.

"Saeimas brīvdienas tuvojas nobeigumam, un "Saskaņas" frakcija uzsāk kauju! Šoreiz - ar ministri Šuplinsku, kura 1. septembra priekšvakarā piedāvāja atņemt valsts finansējumu (aptuveni 20 mlj. EUR) skolēnu ēdināšanai 1.-4. klasēs un izmantot šādā veida ietaupītos līdzekļus skolotāju algu palielināšanai! Saistībā ar minēto "Saskaņas" deputātiem ir vairāki jautājumi par šāda procesa pamatotību, šoreiz pat neuzsverot šī piedāvātā finanšu "darījuma" ētisko pusi, proti, pretstatot skolotājus bērniem un viņu vecākiem, sadalot sabiedrību atkal pēc finanšu ienākumiem nevis vienlīdzības un vienlīdzīgu tiesību sociālajā jomā bērniem. Rupji izsakoties, JKP ministre piedāvā izdarīt tā: lai labāk paēstu skolotāji, lai mazāk ēd bērni! Neiedomājami! Šķiet, ka Šupliinskai nedod mieru franču karalienes Marijas-Antuanetes lauri, kura pēc ziņas saņemšanas, ka tautai trūkst maizes, teica sakramentālo frāzi: "Ja viņiem nav maizes, ko ēst, lai ēd kūkas!" Kā zināms, neilgi pēc tam Marija-Antuanete palika bez galvas. "Saskaņas" frakcija Saeimā būtu apmierināta, ja ministre paliktu nevis bez galvas, bet bez amata. Šodien parakstītais dokuments - pirmais solis šajā virzienā," uzrakstīja deputāte Regīna Ločmele-Luņeva.

Līdz ar viņu dokumentu parakstīuši Vjačeslavs Dombrovskis, Boriss Cilēvičs, Evija Papule, Ļubova Švecova, Vitālijs Orlovs un Edgars Kucins.

Vēstulē teikts:

Обед в столовой - Sputnik Latvija
Kas nākamgad maksās par skolēnu brīvpusdienām
Publiskajā telpā ir izskanējusi informācija par to, ka sarunās par skolu tīklu Jūs piedāvājat pašvaldībām pārņemt arī skolēnu ēdināšanas izmaksas 1.-4. klasei. Saistībā ar minēto Saeimas deputātiem ir vairāki jautājumi par šāda procesa pamatotību, šoreiz pat neuzsverot šī piedāvātā finanšu "darījuma" ētisko pusi, proti, pretstatot skolotājus bērniem un viņu vecākiem, sadalot sabiedrību atkal pēc finanšu ienākumiem, nevis vienlīdzības un vienlīdzīgu tiesību sociālajā jomā bērniem.

Pamatojoties uz minēto, lūgums neatliekami - līdz Saeimas rudens sesijas sākumam sniegt atbildes uz šādiem jautājumiem:

1. Vai Izglītības un zinātnes ministrijas (turpmak - IZM) "ietaupītie" valsts budžeta līdzekļi, apm. 20 miljoni euro, tiks novirzīti primāri vispārējas izglītības pedagogu atalgojuma palielināšanai (ievērojot rekordlielo skolotāju vakanču skaitu - 500 - Latvijas vispārizglītojošās skolās 2019.augustā, kas tika nosaukts Jūsu š.g. 21.augusta preses konferencē), lai garantētu 2020.gadā: 1) no janvāra zemāko darba samaksu par likmi 750 euro, 2) no septembra - 790 euro?

2. Vai pašvaldībām šīs funkcijas - brīvpusdienu nodrošināšana 1.-4. klasei - izpildei tiks papildus iedalīti attiecīgie valsts budžeta līdzekļi? 

Мэр Вентспилса Айварс Лембергс - Sputnik Latvija
Lembergs: Latvijā valda "stulbeņi", kuri vēlas atstāt valstī 10 skolas

3. Cik pamatota ir brīvpusdienu finansējuma avota maiņa, ja 2020. gadam pedagogu atalgojuma paaugstināšanai, tātad arī normatīvo aktu izpildei, nepieciešamais kopējais finansējums ir vismaz 39 miljoni euro? Vai, Jūsuprāt, tā tomēr nav liekulīga un nihilistiska attieksme vispirms jau pret 1.-4. klases bērnu vecākiem, populistiski mēģinot rādīt rūpes par solījumu izpildi, bet patiesībā ignorējot pašvaldības finanšu saistības 2020. gadā, palielinot pirmsskolas pedagogu atalgojumu attiecīgi līdz 750 un 790 euro?

4. Cik pamatota ir īstenotā valdošās koalīcijas izglītības politika, uzliekot gandrīz visu (finansiālo tajā skaitā) atbildību par kvalitatīvas izglītības nodrošināšanas izmaksām pašvaldībām, zinot, ka papildu, no 2020. gada 1. septembra, jānodrošina arī privāto izglītības iestāžu uzturēšanas izdevumi, un, kā zināms, sabiedriskā labuma vai sociālas uzņēmējdarbības statusa ieguve nav vertējams ka neizpildāms šķērslis privātām skolām. Lūgums iesniegt ministrijas plānoto – aprēķinus katrai no 119 pašvaldībām, kā arī datus par to, par cik 2020.gadā jāpieaug finansējumam izglītībai budžeta pozīcijās: pirmskolu pedagogu atalgojums, privātskolu uzturēšana, ēdināšanas izmaksas 1.-4.klasei! 

Учитель во время урока - Sputnik Latvija
Jaunā mācību gada priekšvakarā skolās trūkst 500 pedagogu

5. Lūgums nosaukt tās pašvaldības, kuras izteikušas apņēmību finansēt brīvpusdienas 1.-4. klases skolēniem, nesaņemot par to valsts kompensāciju.

6. Vai IZM ir veikusi analīzi par to, ka valsts finansējuma noņemšana 1.-4. klases bērnu ēdināšanai, kas, iespējams, tiešām vērtējama kā ne IZM piekritīga funkcija, ietekmēs gan ģimenes izdevumu pieaugumu, kā arī demogrāfisko situāciju, t.i., dzimstību? Jāatgādina, ka brīvpusdienas jeb valsts atbalsts 1.-4. klases skolēnu ēdināšanai savā laikā tika proponēts kā svarīgs demogrāfijas problēmu risinājums, kas vēsturiski tiešām jauno vecāku vidū var tikt vērtēts kā svarīgs, tajā skaitā morāli un valsts attieksmes ziņā, pozitīvs solis.

Ziņu lente
0