Vainīgi Rīgas iedzīvotāji un vecais piegādātājs: RNP par apkures problēmām galvaspilsētā

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasМужчина проверяет систему отопления
Мужчина проверяет систему отопления - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Rīgas namu pārvaldnieks" sola, ka problēmu jaunajā apkures sezonā Latvijas galvaspilsētā nebūšot, un sūdzas par rīdzinieku "neatsaucību".

RĪGA, 28. augusts – Sputnik. Pašvaldības uzņēmuma "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) valdes priekšsēdētājs Aivars Gontarevs pastāstīja par gaidāmo apkures sezonu. Pēc viņa sacītā, šajā sezonā Rīgas iedzīvotāji nesalšot, vēsta Mixnews.lv.

Vērts atgādināt, ka pagājušajā apkures sezonā problēmas ar siltuma padevi Rīgā bija vērojamas aptuveni 115 namos. Savukārt sūdzību skaits par "Rīgas namu pārvaldnieks" bija mērāms desmitos tūkstošos. Taču tur skaidroja, ka par visu atbild jaunais pakalpojumu sniedzējs "Siltumserviss Rīga" – uzņēmums, kurš uzvarēja konkursā par siltuma piegādi rīdziniekiem. Savukārt problēmās vainoja veco piegādātāju.

Мусорные пакеты - Sputnik Latvija
Apkure no atkritumiem: veids kā novērst tarifu kāpumu vai problēmu cēlonis

Pirms uzņēmums izcīnīja uzvaru konkursā, apkuri rīdziniekiem jau 20 gadus nodrošināja "Rīgas siltums". RNP skaidroja, ka šajā laikā "Rīgas siltums" laboja un lāpīja sistēmu, taču renovācijas darbi nav veikti. Beigās viss nonāca pagrimumā un jaunajam pakalpojumu sniedzējam nācās labot "Rīgas siltums" bezdarbības augļus.

Taču kā lai netaisnotos RNP un necenstos uzvelt vainu vecajam piegādātājam, skandāls kļuva arvien lielāks un beigās sasniedza augstāko posmu – Nilu Ušakovu, kurš tobrīd bija Rīgas mērs.

Ušakovam toreiz nācās atvainoties par apkures trūkumu galvaspilsētas namos. Tiesa, mērs uzsvēra, ka nomainīt pakalpojumu sniedzēju apkures sezonas vidū nav iespējams un "Siltumserviss Rīga" turpinās siltumtīklu apkalpošanu, samaksājot 500 tūkstošu eiro sodu.

Tagad Rīgai ir jauns mērs – Oļegs Burovs, bet RNP joprojām palicis vecais pakalpojumu sniedzējs. Taču RNP priekšsēdētājs Gontarev apgalvo, ka uzņēmumā atceras pagātnes kļūdas, un turklāt tajā veikta rūpīga analīze attiecībā uz to, kas jādara, lai izvairītos no apkures traucējumiem. Taču visā atkal vaino iepriekšējo siltuma piegādātāju.

Stress un kavējumi

"Uzreiz var redzēt, ka sistēma pirms piegādātāja maiņas bija decentralizēta. Neviens nesaprata problēmu skaitu. Cilvēki, atnākot remontēt, zvanīja namu inspektoriem. Un ziņas par to, cik kopā bija problēmu, bija nepareizas, jo šie zvani netika uzskaitīti," paskaidroja RNP priekšsēdētājs.

Viņš norādīja, ka analīze izcēlusi lielas problēmas sistēmu tehniskajā stāvoklī, tāpat noskaidrojās, ka siltummezgli pagājušajā sezonā netika laicīgi sagatavoti - "dēļ tā bija papildu stress un pārdzīvojumi".

Turklāt RNP pieprasīja siltuma piegādātājam palielināt operatoru skaitu,  lai paaugstinātu informētību par esošajām problēmām. Taču tai pat laikā viņš norādīja arī uz pašu rīdzinieku neatsaucību.

"RNP izsūtīja visiem namiem paziņojumus, ka visu sistēmu remonta termiņš ir beidzies. Taču namiem nebija uzkrājumu, tādēļ bija naudas trūkums. RNP norādīja – jāmaina sistēma, bet līdzekļu nav. Un iedzīvotāju atsaucības nebija. Pēc viņu domām, ja strādā, tad viss ir labi. Tādēļ apkures problēmas pērn – tā nav viena faktora vaina, bet gan vairāku, kuri sekoja viens aiz otra," pastāstīja Gontarevs.

Vērts atgādināt, ka jaunajā apkures sezonā "Rīgas siltums" solīja paaugstināt tarifus par aptuveni 12%. Izmaiņu rezultātā cenai par vienu megavatstundu jāpieaug no 44,39 eiro līdz 49,99 eiro bez PVN. Tarifu kāpumu kompānijā skaidro ar dabasgāzes cenu pieaugumu.

Ziņu lente
0