Simts miljonus eiro vērtās rūpnīcas būvniecība liks Baltijas valstīm nervozēt

© Sputnik / Nikolai Khizhnyak / Pāriet pie mediju bankasПроизводственная линия по упаковке молока
Производственная линия по упаковке молока - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas un Igaunijas piena produkcijas ražotāji 2021. gadā uzbūvēs savstarpēju piena pārstrādes rūpnīcu Igaunijas teritorijā; ko lai gaida no jauna piena produkcijas tirgus dalībnieka.

RĪGA, 27. augusts – Sputnik. Lietuvas SEB bankas galvenais ekonomists Tads Povilausks uzskata, ka piena pārstrādes rūpnīcas tapšana, kuru grasās būvēt Latvijas un Igaunijas piena produkcijas ražotāji, saasinās konkurenci Baltijas valstīs, vēsta postimees.ee.

Aptuveni pirms nedēļas kļuva zināms, ka Latvijas piena kooperatīvs "Piena ceļš" plāno apvienoties ar Igaunijas kooperatīvu E-Piim un uzbūvēt piena pārstrādes rūpnīcu Igaunijas teritorijā.

Молоко - Sputnik Latvija
Valdībai nav izdevīgi: Latvijas iedzīvotājiem nav vērts gaidīt PVN samazinājumu gaļai un pienam

Būvniecības projektu jau ir apstiprinājusi iestāde, kura administrē ES fondus, un drīzumā sāksies būvdarbi ar Eiropas līdzekļu piesaisti. Būvniecībā tiks izmantota arī abu kooperatīvu nauda un bankas kredīts. Projekts izmaksās vismaz 100 miljonus eiro. Rūpnīcu plānots atvērt 2021. gadā.

Povilausks pastāstīja, ka piena pārstrādātāji no Lietuvas aptuveni trešdaļu svaigā piena importē no Latvijas un Igaunijas, tādējādi jauna tirgus dalībnieka parādīšanās tirgū pastiprinās konkurenci starp Baltijas valstīm. Taču tas kļūs jūtams nevis tuvākajos gados, bet gan pēc gadiem 3-4 pēc jaunās rūpnīcas uzbūvēšanas.

Ekonomists norādīja, ka konkurences izaugsme varētu izraisīt piena iepirkuma cenas izaugsmi visās Baltijas valstīs par 1-2 centiem.

Lietuvas kompānijas Rokiškio sūris ģenerāldirektors Daļus Trumpa uzskata, ka konkurence piena sektorā jau tā ir augsta, tādēļ jaunas kompānijas parādīšanās īpaši neietekmēs izkārtojumu, kaut arī kopumā iekustinās svaigā piena ražošanu.

Знаменитый Рижский бальзам - Sputnik Latvija
Ceturtā daļa Latvijas produktu eksporta tiek nosūtīta uz Krieviju

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka piena kooperatīvi nolēma apvienoties pret zemajām piena iepirkuma cenām, sekojot labības kooperatīviem. 2017. gada beigās daļa piena pārstrādes uzņēmumu paziņoja, ka jau no 2018. gada 1. janvāra maksās par pienu par 5-7 centiem mazāk, nekā iepriekšējā gada decembrī. Tādējādi, piena iepirkuma cena no 35-36 centiem/kg pazeminājās līdz 28-30 centiem/kg.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijā (LLKA) pauda sašutumu par tik strauju cenas samazinājumu. LLKA norādīja, lai normāli pastāvētu, lopkopju saimniecībām jāizved eksportā 40% piena, jo Latvijā pārstrādāt var tikai 60%.

Ziņu lente
0