Kā aviokompānijas piepelnās uz čemodānu rēķina lidostā "Rīga"

© Sputnik / Sergey MelkonovЗал ожидания аэропорта Рига
Зал ожидания аэропорта Рига - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ceļotāju prakse liecina, ka bagāžas izmēru dēļ var saņemt sodu tad, kad to nemaz negaidi.

RĪGA, 26. augusts – Sputnik. Katra aviokompānija cenšas izdomāt savus bagāžas pārvadāšanas noteikumus, lai saņemtu lieku kapeiku no pasažieriem, raksta Antons Gorodņickis Latvijas avīzei "Segodņa". Izdevums apkopojis visas iespējamās viltības.

Viens no Facebook lietotājiem vārdā Roberts uzrakstīja, ka kompānija Wizz Air lūdz ielikt pasažiera somu vai mugursomu bagāžas mērītājā, ja kaut viens ritenis iziet ārpus rāmja, aviokompānijas pārstāvis lūdz samaksāt 25 eiro.

Пассажиры в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Rīgas lidosta iebilst pret izmestām pudelēm ar ūdeni

Pēc viņa sacītā, tā palūdza samaksāt kādu britieti, kura lidoja vienā reisā ar viņu, uz sievietes jautājumu, kas nav kārtībā, Wizz Air pārstāve vien paplātīja rokas un pateica: "I don’t know how to say" ("Nezinu, kā lai pasaka") un aizgāja. Roberts uzsver, ka šāda situācija nenotika, kad izlidoja no Londonas uz Rīgu, savukārt Rīgā vairāki cilvēki no viena reisa saņēma naudas sodu.

Vērts norādīt, ka universāla soma, kura derētu visu aviokompāniju prasībām, neeksistē. Katra kompānija izvirza savas prasības, tādēļ pirms izlidošanas vērts izlasīt izvēlētās aviokompānijas noteikumus.

Attiecībā uz Roberta brīdinājumiem, viņam atbild:

"Daudzi bez problēmām pārsniedz ātrumu, bet reiz vairākiem uzreiz izrakstīja sodus," raksta Vladimirs.

"Ļoooti nepatīkami bija, kad par biļeti samaksāju 50 eiro, bet par sodu 40. Par laimi, kontā bija nauda. Tas bija 2016. gadā. Puisis iedeva savu čemodānu pārlidojumam, ar kuru lidojis jau vairākus gadus pēc kārtas. Problēmu nekad nav bijis. Tāda sajūta, ka šis rāmītis periodiski samazinās kaut kādā brīnumainā veidā," norāda Kristīne.

Jevgēņija atgādina, ka jautājums ir aktuāls visām aviolīnijām:

"Te nesen par airBaltic rakstīja. Redz, meitene lidoja ar rokas bagāžu. Māte nosvēra, taču viņai gribējās sabāzt vēl kaut kādas konfektes. Svars pārsniedza "vien" 3 kg. Pusaudzi apturēja. Tā vietā, lai piemaksātu vai izmestu kaut kādu maizi un konfektes, viņa aizgāja raudāt uz tualeti. Lidmašīna aizlidoja."

"Vai bērna čemodāniņu drīkst?"

Un lūk kur vēl viens jautājums, kurš varētu būt aktuāls vecākiem: vai var vest līdzi bērnu čemodāniņu Trunki? Tā ir soma uz riteņiem kaut kāda dzīvnieka veidā, kura iztaisīta tā, lai bērnu varētu uzsēdināt uz tā, bet vecāki var vilkt aiz siksnas.

Spriežot pēc apspriešanas Internetā, atkal viss atduras pret konkrētas aviokompānijas noteikumiem.

"Nezinu, taču burtiski piektdien redzēju mūsu lidostā trīs bērnus uz šiem čemodāniem. Domāju, ka kaut kādas aviokompānijas tos laiž, bet ne visas," uzrakstīja komentētāja.

Internetā norādīts, ka šāda standarta čemodāna gabarīti sastāda 46x21x31 cm ar konstrukciju svaru līdz 2 kg un 18 litru ietilpību.

"Un kā ir ar konserviem?"

Vēl dažas bagāžas iepakošanas nianses.

Чемодан с вещами - Sputnik Latvija
"Kāpēc bija jāsabojā čemodāns": lidostas "Rīga" darbinieki uzlauza bagāžu ar sēklām

Valērijs Internetā pavaicāja, "vai ariBaltic rokas bagāžā drīkst pārvadāt konservus rūpnīcas iepakojumā – metāla bundžās".

"Tas nav jautājums airBaltic, bet gan lidostas drošības pārbaudei. Kā palaimēsies. Parasti konservus nelaiž, ja bundža pārsniedz 100 ml. Uzskata to par šķidrumu," atbildēja uz to Nadja.

"Nedrīkst – vedām šprotes, palūdza izmest," savukārt paziņoja Marija.

"Atņēma bundžu ikru," pasūdzējās Gaļina.

"Muļķības! Vedu 13 skārda bundžas! Nepateica ne vārda! Vairākas reizes!" palielījās Aleksandrs.

"Vedu šprotes, 3 bundžas, pagājušajā nedēļā, rokas bagāžā – viss OK!" padalījās pieredzē Tatjana.

"Kā paveiksies bagāžas pārbaudē. Nesen piekasījās klāt manam sieram "Dzintars", bet dažus gadus – ne reizi! Pēc noteikumiem ēdamo pārvadāt ir atļauts," norādīja Katerina.

Autors pēcāk pats atbildēja uz savu jautājumu:

"Paldies visiem par padomiem! Saņēmu atbildi no airBaltic: "Informējam Jūs, ka konservus nav atļauts ņemt rokas bagāžā"."

Tādēļ tiem, kam paveicās, patiešām paveicās…

Un ne centimetra vairāk!

Minēsim dažus izrakstus no mūsu populārāko kompāniju noteikumiem:

Загрузка багажа на борт самолета - Sputnik Latvija
Zog un mētā? Kā izturas pret bagāžu atsevišķās pasaules lidostās

* Katrs Ekonomiskās servisa klases pasažieris drīkst ceļot ar vienu rokas bagāžas vienību (55x40x23 cm) un vienu personīgo mantu (30x40x10 cm). Kopējais rokas bagāžas svars nedrīkst pārsniegt 8 kilogramus, ja vien neesi iegādājies iespēju pievienot papildus 4 kilogramus savai rokas bagāžai.

* Visi pasažieri var salonā ienest vienu bezmaksas rokas bagāžu, kuras izmēri nepārsniedz 40x30x20 cm un kura ir jānovieto zem pasažierim priekšā esošās sēdvietas.

*Ryanair ekonomiskās klases biļete bez papildu maksas ļauj pārvadāt tikai vienu mazu rokas bagāžas vienību (40x20x25 cm), par otru bagāžas vienību (55x40x20 cm) līdz 10 kg nāksies piemaksāt 8 eiro un nodot bagāžā.

Ziņu lente
0