Viedoklis

Atbalsts sabiedrotajiem: Krievija sāk iznīcinātāju Su-30SM piegādes Baltkrievijai

© Sputnik / Сергей Пивоваров / Pāriet pie mediju bankasСамолет Су-30СМ
Самолет Су-30СМ - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunie Krievijā ražotie daudzfunkcionālie iznīcinātāji Su-30SM padarīs Baltkrievijas gaisa telpu par grūti pārvaramu cietoksni.

Irkutskas aviācijas rūpnīca pirms nedēļas nodemonstrēja divus iznīcinātājus Su-30SM, kas paredzēti Baltkrievijas gaisa un pretgaisa aizsardzības spēkiem. Tie ir pirmie no 17 lidaparātiem, kas pasūtīti 2017. gadā. Kontrakts paredz iznīcinātāju nodošanu pasūtītājam partijās pa četriem. Jaunās mašīnas ir izmēģinātas gaisā, un Baltkrievijas Aizsardzības ministrija tās drīz uzņems bruņojumā.

Jūnijā republikas valdība apstiprināja grozījumus līgumā par militāri tehnisko sadarbību ar Krieviju līdz 2020. gadam. Iepriekš Minska un Maskava vairākkārt paplašināja šo sadarbības programmu, kas tiek uzskatīta par prioritāro virzienu savienībā un pozitīvu divpusējās mijiedarbības piemēru. Sadarbība Gaisa spēku pretgaisa aizsardzībā ir attīstītākais sabiedrotās valsts novirziens. Daudzfunkcionālie iznīcinātāji Su-30SM Baltkrievijas debesīs nepārprotami apliecinās sabiedroto attiecību stabilitāti un būtiski nostiprināts Kolektīvās drošības līguma organizācijas rietumu flangu.

Ураган Флоренс, сфотографированный астронавтом Александром Герстом с МКС - Sputnik Latvija
Baltkrievija vienojusies ar Krieviju par sadarbību kosmosā

Iepriekš Baltkrievija ir saņēmusi no Krievijas virkni bruņojuma vienību, pārsvarā – uz atlaižu vai bezatlīdzības pamata (ieskaitot lielā darbības rādiusa zenītraķešu sistēmas S-400). Aptuveni simts Baltkrievijas aizsardzības uzņēmumu efektīvi nodrošina ar rezerves daļām un bruņojuma elementiem 255 Krievijas aizsardzības rūpniecības kompleksa uzņēmumus (aptuveni 15% visa KF aizsardzības pasūtījuma). Tāpat Minska un Maskava īsteno saskaņotu aizsardzības politiku, koordinē darbu militārās celtniecības jomā, attīsta karaspēku integrēta tehniskā nodrošinājuma sistēmu un ik gadus organizē desmitiem kopīgu militāro mācību. Tuvākajā laikā tajās iesaistīsies Baltkrievijas iznīcinātāju Su-30SM eskadriļa.

Militārais pielietojums

Daudzfunkcionālais 4++ paaudzes smagais supermanevrētspējīgais iznīcinātājs Su-30SM radīts ar mērķi iegūt pārsvaru gaisā (kā tālās darbības pārtvērējs), efektīvai mērķu iznīcināšanai uz zemes un jūrā (bumbvedēju un trieciena aviācijas taktika), gaisa izlūkošanai un aviācijas grupu darbību kontrolei. Izmēģinājumu lidojumos iznīcinātāji Su-30SSM (modifikācija, kas radīta 2012. gadā Krievijas Bruņoto spēku vajadzībām) atradās gaisā vairāk nekā 10 stundas (ar trim degvielas uzpildēm), pārvarēja vairāk nekā astoņus tūkstošus kilometru, sekmīgi identificēja mērķus un veica apšaudi Ašuluka poligonā.

No atklātiem avotiem zināms, ka universālā mašīna aprīkota ar radiolokatoru ar fāzētu antenas režģi, barošanas iekārtu no diviem dzinējiem (ar vadāmo vilkmes vektoru), priekšējiem horizontālajiem balstspārniem – cēlējspēka un manevrētspējas uzlabošanai. Su-30SM ir pirmā sērijveida kara lidmašīna pasaulē ar supermanevrētspējām. Stabilu lidojumu lielā uzbrukuma leņķī nodrošina priekšējo horizontālo balstspārnu automātiskā nobīde.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko un Krievijas prezidents Vladimirs Putins - Sputnik Latvija
Politika
Uzbrukumu Baltkrievijai Maskava izvērtēs kā agresiju pret Krieviju

Iznīcinātāja maksimālā pacelšanās masa – 39 tonnas, no kurām astoņas tonnas – bruņojums: mūsdienīgās un perspektīvās precīzās "gaiss-gaiss"un "gaiss-zeme" klases raķetes (uz 12 piekares mezgliem). Integrētais optiski elektroniskais tēmēšanas un navigācijas komplekss spēj identificēt (pavadīt) līdz 15 gaisa mērķus un vienlaikus uzbrukt četriem no tiem – tuvcīņā un tālajā distancē (ātrumā virs 2100 km/h).

Apkoposim: 12 Baltkrievijas iznīcinātāji Su-30SM varēs pacelt debesīs 96 tonnas raķešu un bumbu, vienlaikus pavadīt līdz 180 mērķus, un ar vienu zalvi iznīcināt 48 no tiem (raķetes 12 lidmašīnu piekarēs ļauj uzbrukt 144 mērķiem). Pie tam eskadriļas lielais spēks projicēts vērā ņemamā operatīvajā dziļumā. Ar navigācijas aparatūru saistītā automātiskās kontroles sistēma nodrošina lidojumu maršrutā, tuvošanos mērķi, atgriešanos aerodromā un nolaišanās sākumu automātiskā režīmā (piloti ir atbrīvoti taktiskajiem lēmumiem).

Bestsellers visā pasaulē

Divvietīgā smagā iznīcinātāja Su-30SM pirmais lidojums notika 2012. gada rudenī. Lielbritānijas un Indijas kopīgajās mācībās 2015. gadā Exercise Indradhanush IV četri Indijas gaisa spēku iznīcinātāji Su-30MKI viegli "iznīcināja" četrus Karalisko GS mūsdienīgos daudzfunkcionālos 4++ paaudzes iznīcinātājus Eurofighter FGR4 Typhoon. Dažās epizodēs smagi bruņotais Su-30 sekmīgi "likvidēja" divas pretinieka lidmašīnas.

Pēc Krievijas Su-30SM sekmīgās pielietošanas cīņās Sīrijā (2015. gada septembrī) pret labi bruņotām un plašām "Islāma valsts" (Krievijā aizliegts teroristisks grupējums) vienībām uz zemes, ārvalstu pasūtītāju skaits Krievijas uzņēmumā Sukhoi kļuva vēl garāka. Pagājušo četru gadu laikā vairāki simti iznīcinātāju Su-30 pacēlušies debesīs Alžīrā, Angolā, Venecuēlā, Vjetnamā, Kazahstānā, Ķīnā, Indijā, Irākā, Malaizijā un citās valstīs.

Воздушный десант США участвует в военных учениях в Литве, архивное фото - Sputnik Latvija
Viedoklis
Sešas bāzes – viena atbilde. Kā Minska un Maskava reaģēs uz ASV spēku ielenkumu

Vienlaikus situācija Eiropā ir nemierīga. Krievijas un Baltkrievijas robežu tuvumā ASV un NATO atklāti paplašina militāro klātbūtni, pilnveido aerodromu un jūras kara infrastruktūru, dislocē uzbrukuma ieročus, regulāri veic plašus manevrus Austrumeiropas teritorijā. Šīs darbības kaitē stratēģiskajai drošībai reģionā un liek Krievijai un Baltkrievijai reaģēt – atbilstoši draudiem paplašināt militāro un militāri tehnisko sadarbību.

Iepriekš Minskas un Maskavas savstarpējo uzticēšanos apliecināja KF BS radiolokācijas stacija Gancevičos (kontrolē starpkontinentālo ballistisko raķešu palaišanu ziemeļrietumu stratēģiskajā virzienā) un Krievijas JKF sakaru mezgls Vileikinā (nodrošina Flotes galvenā štāba sakarus ar stratēģiskajām zemūdenēm, kuru kaujas dežūra notiek Atlantijas, Indijas un Klusajā okeānā). Domāju, iznīcinātāju Su-30SM eskadriņa Baltkrievijas Republikas gaisa kara spēkos paplašinās sabiedroto valstiskuma pamatu stratēģisko sarakstu un mudinās pārējās NVS valstis izvietot militāros pasūtījumus Krievijā.

Ziņu lente
0