Latvijas aizsardzības ministrs piedāvā nodot zemessargiem bruņutehniku

© Sputnik / Sergey MelkonovДевушка-доброволец Земессардзе
Девушка-доброволец Земессардзе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zemessardzei jāpieaug ne vien skaitliskā izteiksmē, zemessargi varētu saņemt arī tādus ieročus un munīciju, kura līdz šim bijusi tikai armijas rīcībā, paziņojas Latvijas Aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

RĪGA, 24. augusts – Sputnik. Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks piedāvāja nodrošināt zemessargus ar ieročiem un munīciju, kas iepriekš bijuši tikai armijas rīcībā, vēsta Latvijas Radio.

В форсировании реки Гауи принимает участие плавающий транспортер ПТС латвийской армии - Sputnik Latvija
NATO kareivji dzīvo teltīs, zemessargi negrib braukt uz šautuvēm: aizsardzība klibo

Vakar, 23. augustā, Zemessardze nosvinēja 28. gadadienu. Sveicot zemessargus, Pabriks paziņoja, ka Zemessardze var tikt pastiprināta un tai ir jābūt pastiprinātai.

Aizsardzības ministrijas vadītājs pastāstīja, ka šobrīd Zemessardzē ir aptuveni 8300 zemessargu. Tuvāko gadu laikā to skaitu plānots palielināt līdz 10-12 tūkstošiem cilvēku. Pēc viņa sacītā, Zemessardzes loma ir ļoti svarīga un nākotnē tā tikai un vienīgi pieaugs. Tādēļ plānots nodot tās rīcībā vēl nopietnāku ekipējumu, pat bruņutehniku, kura pagaidām ir tikai Nacionālo bruņoto spēku rīcībā.

Kļuva zināms, ka līdz 2021. gadam Aizsardzības ministrija plāno uzsākt sešu jaunu Zemessardzes bataljonu bāžu attīstību. Tās atradīsies Rīgā, kā arī Jelgavas, Bauskas, Dobeles, Krustpils un Gulbenes novadā. Tiks paplašināts esošais īpašums, kā arī pārņemtu ministrijas pārvaldē no valsts un pašvaldībām jauni objekti. Piemēram, ar mērķi attīstīt Zemessardzes 51. kājnieku bataljona bāzi Dobeles novada pašvaldība nodevusi 11 hektārus Apguldes skolas īpašumā.

Rīgā izveidota Zemessardzes apakšvienība, kura ar citām Aizsardzības ministrijas iestādēm pārņems militārās iestādes pārvaldē bijušo Linezera slimnīcu, kura atrodas Linezera ielā 6.

Служащие Земессардзе - Sputnik Latvija
Sākot ar 2020. gadu uz Zemessardzes mācībām varēs doties darba laikā

Iepriekš Pabriks paziņoja, ka Latvijā tuvākajos trīs četros gados tiks izveidota jauna visaptveroša aizsardzības sistēma, kura paredz ciešāku kooperāciju starp karavīriem un sabiedrību, uzņēmējiem un nevalstiskām organizācijām.

Līdz šim Latvijas aizsardzības sistēma balstījās trim pīlāriem: profesionāla armija (pēc plāna 6-7 tūkstoši karavīru), Zemessardze (ap 12 tūkstošiem) un rezervisti (ap 3 tūkstošiem). Taču. Ņemot vērā ģeopolitisko situāciju, ar to šodien nebūs gana, ir nepieciešama lielāka visu valsts resursu iesaistīšana, paziņoja Pabriks.

Ziņu lente
0