Farmaceits ģimenes ārsta vietā: iedzīvotājiem nav laika ārstēties

Stetoskops
Stetoskops - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dažkārt iedzīvotāji veselības aprūpes jautājumos vēršas pie aptieku darbiniekiem. Aptaujas rezultāti apliecināja, ka teju katrā otrajā gadījumā palīdzību sniedz farmaceiti.

RĪGA, 23. augusts — Sputnik. Slimību kontroles un profilakses centrs (SKPC) pavaicāja iedzīvotājiem, kāpēc viņi neapmeklē ģimenes ārstu, vēsta Jauns.lv.

Reizi gadā iedzīvotāji var bez maksas vērsties pie ģimenes ārsta profilaktiskai veselības pārbaudei. Pēdējā gada laikā pakalpojumu izmantojuši 14,4% iedzīvotāju, 2016.-2018.gg. – 11,1%. Taču 63% iedzīvotāju nekad nav izmantojuši pakalpojumu. Vēl vairāk, 19,9% iedzīvotāju pēdējā gada laikā nav ne reizi apmeklējuši ģimenes ārstu, parādīja SKPC iepriekšējā aptauja.

Медицинские препараты в аптеке - Sputnik Latvija
Lauku aptiekas Latvijā gaida jauns trieciens

Noskaidrojies, ka gandrīz pusei (47,8%) Latvijas iedzīvotāju nav bijis iespējas apmeklēt ģimenes ārstu laika trūkuma dēļ. Šo iemeslu minēja vairāk nekā 52% vīriešu vecumā no 35 līdz 44 gadiem un 48,4% sieviešu šajā pašā vecuma rupā. Starp laika trūkuma iemesliem respondenti minēja darbu un nepieciešamību parūpēties par bērniem vai kādu citu.

Turklāt būtisku šķērsli ģimenes ārsta apmeklējumiem rada viņa nepieejamība pacientam ērtā laikā – vairāk nekā 47% aptaujas dalībnieku atzina, ka nav varējuši apmeklēt ģimenes ārstu šī iemesla dēļ.

Vienlaikus aptuveni 20% pensionāru pērn nav apmeklējuši ģimenes ārstu līdzekļu trūkuma dēļ, vēl aptuveni 30% sirmgalvju šķērsli radījis attālums, transporta trūkums un brauciena maksa.

Eurostat dati par 2016.gadu rāda, ka Latvija ir viens no ES autsaideriem vispārējās prakses un ģimenes ārstu skaita ziņā: Latvijā ir 72 ārsti uz katriem 100 tūkstošiem cilvēku, Igaunijā – 81, Lietuvā – 100, Portugālē – 253. Turklāt situācija pasliktināsies: katrs ceturtais ģimenes ārsts Latvijā ir pirmspensijas vecuma cilvēks. Ja viņi pametīs darbu, aptuveni pusmiljons iedzīvotāju var palikt bez sava speciālista.

Tamlīdzīgos apstākļos nepārsteidz fakts, ka veselības aprūpes jautājumos iedzīvotāji dažkārt vēršas pie aptieku darbiniekiem: aptaujas gaitā noskaidrojās, ka pusē gadījumu nepieciešamo palīdzību snieguši farmaceiti. Visbiežāk pie farmaceitiem vērsušies vīrieši vecumā no 15 līdz 24 gadiem un sievietes vecumā no 45 līdz 54 gadiem.

Tiesa, arī aptiekas valsts iedzīvotājiem kļūst mazāk pieejamas: piemēram, deviņpadsmit pagastos Daugavpils novadā palikusi tikai viena aptieka, un arī tai draud pazušana. Latvijā ir tikai 13 diennakts aptiekas, no kurām 7 atrodas Rīgā.

Ziņu lente
0