Piemineklis diktatoram un gļēvulim. Gasparjans ieteica Lietuvai atrast godājamu varoni

© SputnikАрмен Гаспарян
Армен Гаспарян - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Politologs un publicists Armens Gasparjans atgādināja vēsturiskos faktus, ko ignorē Lietuvas prezidents Gitans Nausēda savā vēlmē padarīt par nacionālo varoni valsts pirmo prezidentu Antanu Smetonu.

RĪGA, 21. augusts – Sputnik. Lietuvas Republikas vadītājs Gitans Nausēda atsācis diskusiju par pieminekli pirmajam prezidentam Antanam Smetonam, ziņoja vietējie mediji. Augustā Nausēda atklāja pieminekli Smetonam viņa dzimtajos Užulēnos Ukmerģes rajonā par godu eksprezidenta 145.dzimšanas dienai.

Lietuvas tagadējās vadības acīs Smetona iemieso Lietuvas valstiskumu, un viņus nemaz nemulsina fakts, ka Smetona nācis pie varas valsts apvērsuma rezultātā, ne arī tas, ka šī apvērsuma rezultātā Lietuvā iedibinājās fašistiska diktatūra, intervijā Sputnik Lietuva paziņoja politologs un publicists Armens Gasparjans.

Башня Гедиминаса в Вильнюсе - Sputnik Latvija
Viļņā iecerēts uzstādīt pieminekli diktatoram Smetonam – prezidents atbalsta ideju

"Lietuvas tagadējā vadība nevēlas atsaukt atmiņā dažus vēstures faktus. Piemēram, pēc Smetonas nākšanas pie varas absolūti visi ebreji, lai arī viņi bija Lietuvas pilsoņi, tika nekavējoties atlaisti no visiem amatiem valsts iestādēs. Valdība centās sekot Eiropas labējo diktatūru pēdās, kur notika aptuveni tas pats. Nejaušas nav arī esošās varas pretinieku plašā politiskā vajāšana. Ar to visu bija saistīts Smetona," pastāstīja Gasparjans.

Pats par sevi saprotams, jebkurai valstij ir vajadzīgi nacionālie varoņi, atzīmēja politologs.

"Taču vai patiešām Lietuvas gadsimtiem ilgajā vēsturē starp dažādajām personībām nav atrodami godājamāki cilvēki? Kaut vai tie, kuri nebēg prom no tautas, kas viņiem tic, kā to izdarīja Smetona. Protams, tas ir retorisks jautājums, taču agri vai vēlu domājošie lietuvieši sāks to uzdot, vispirms paklusām, pēc tam – aizvien skaļāk un skaļāk," pārdomāja eksperts.

Antans Smetona ir pirmais Lietuvas prezidents, viens no militārā valsts apvērsuma vadītājiem un organizatoriem 1926.gada 17.decembrī.

Diktatora valdības laikā Lietuvā tika ieviesta publikāciju cenzūra. Tāpar Smetona iniciēja Konstitūcijas grozījumus – no valsts pamatlikuma teksta tika izslēgts formulējums par to, ka Lietuva ir demokrātiska republika. Smetonas varas laikā Lietuvā tika izveidota pirmā koncentrācijas nometne, kurā tika ieslodzīti cilvēki politisku motīvu dēļ.

Pirms Otrā pasaules kara Smetona atklāti atbalstīja hitlerisko Vāciju, uzstājās pret Padomju Savienību un aizbēga uz Vāciju.

Гаспарян посоветовал Литве найти достойного национального героя, а не диктатора и труса
Ziņu lente
0