Strauji pieauguši OCTA tirgotāju ienākumi. Kur pazuduši cenu griesti?

© pixabay / paperelementsДорожно-транспортное происшествие
Дорожно-транспортное происшествие - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs uzskata par nepieņemamu griestu noteikšanu OCTA polišu cenām.

RĪGA, 21. augusts — Sputnik. Ar transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības (OCTA) policēm Latvijas apdrošināšanas kompānijas šī gada pirmajā pusgadā nopelnījušas 5,966 milj.eiro – par 71,1% vairāk nekā šajā periodā gadu iepriekš, vēsta Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs. Savukārt pirms diviem gadiem apdrošinātāju zaudējumi šajā segmentā sastādīja 12 miljonus eiro.

Prēmijas, ko apdrošinātāji šajā apdrošināšanas veidā nopelnījuši sešu mēnešu laikā, sastādīja 35,952 milj. eiro – par 9% vairāk nekā šajā periodā pērn, bet kompensāciju pieprasījumi (neto) - 22,709 milj. eiro – par 0,7% vairāk.

ДТП - Sputnik Latvija
Kas pateica, ka OCTA Latvijā kļūs dārgāka: auto apdrošinātāji nepiekrīt

2018.gadā apdrošinātāju ienākumi OCTA polišu jomā sastādīja 3,611 milj.eiro, lai arī pirms tam viņi vairākus gadus cieta zaudējumus šajā apdrošināšanas veidā, piemēram, 2017.gadā zaudējumi sasniedza 12,407 milj. eiro, 2016.gadā - 11,786 milj.eiro, 2015.gadā - 11,663 milj. eiro, 2014.gadā - 4,522 milj.eiro.

Maijā Konkurences padomes vadītāja Skaidrīte Ābrama intervijā Latvijas radio atklāja, ka tiek noskaidroti OCTA polišu cenu pieauguma iemesli. Taču pētījums ir apjomīgs, tāpēc ilgšot vismaz sešus mēnešus.

Piemēram, padome ieinteresējās par faktu, ka tirgū notikuši visai sinhroni notikumi: OCTA polišu cenas visiem deviņiem tirgus dalībniekiem pieaugušas vienlaicīgi un vienādi. Ābrama atzīmēja, ka apdrošinātāju publiskie paziņojumi par cenu pieaugumu nav pieņemami, jo dod nepārprotamu signālu tirgum.

Vienlaikus padome bija spiesta atzīt, ka nav runas par karteļa sazvērestību – konkurentu cenu izmaiņas iespējams kontrolēt internetā, tāpēc apdrošinatājiem ir iespēja operatīvi reaģēt un koriģēt savas cenas.

Ābrama pastāstīja, ka Konkurences padome ieteikusi valdībai nospraust maksimālās cenas, ko pārsniegt nav iespējams. Finanšu ministrija ierosinājumu novērtējusi nopietni.

Tomēr Ābrama konstatēja, ka pēdējos gados OCTA polises cena Latvijā bija zemāka nekā Eiropā un daudz zemāka nekā Igaunijā un Lietuvā.

Ziņu lente
0