Saeima piedos Latvijas iedzīvotājiem parādus, atvieglojot bankrotēšanas procedūru

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Tieslietu ministrija izstrādājusi grozījumus, kuri ļaus norakstīt nelielus iedzīvotāju parādus.

RĪGA, 17. augusts – Sputnik. Šobrīd Latvijā, lai tiktu vaļā no parādiem un kļūtu par oficiāli bankrotējušu, jābūt turīgam cilvēkam. Tieslietu ministrija piedāvā ieviest jaunu kārtību, kura ļaus arī cilvēkiem ar zemiem ienākumiem likuma kārtībā atrisināt savas maksātnespējas jautājumu, raksta avīze "Segodņa".

Евро - Sputnik Latvija
"Izmantoja manu personas kodu": rīdziniece kļuvusi par ātro kredītu upuri

Fiziskās personas maksātnespējas process Latvijā ir ilgstošs un dārgs. Turklāt likums neļauj iziet personīgā bankrota procedūru tiem, kam ir visnotaļ pieticīgi parādi – līdz 5 tūkstošiem eiro.

Un lūk Ministru Kabinetā iesniegts jauns likumprojekts, kurš ļauj samērā ātri un ar minimāliem tēriņiem iziet maksātnespējas procedūru, ja cilvēka parādsaistības sastāda no diviem līdz pieciem tūkstošiem eiro. Iesniegumu par atbrīvošanu no parādsaistībām izvērtēs notārs, taču pirms pieteikuma izskatīšanas cilvēkam būs obligātā kārtā jāiziet finanšu pratības kursi. Ja notāra lēmums neapmierinās pieteicēju, to varēs apstrīdēt tiesā.

Varētu paust minējumu, ka jaunā kārtība tika gatavota Finanšu ministrijā tostarp arī tiem, kas savulaik neapdomīgi salasīja tā dēvētos ātros kredītus un laicīgi nespēja tos atmaksāt.

Izmaiņas fiziskās personas maksātnespējas procedūrā prasīs izmaiņas vēl sešos likumos. Tiek gaidīts, ka jau septembrī dokumentu paketes nonāks Saeimā.

Karšu lasītājs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvieši ir mazāk gatavi neparedzētiem izdevumiem, nekā pārējie Eiropas iedzīvotāji

Sevišķi aktīvi iespēju kļūt par bankrotējušu Latvijas iedzīvotāji izmantoja krīzes gados – no 2009. līdz 2012. gadam. Taču arī šobrīd desmitiem Latvijas iedzīvotāju regulāri raksta pieteikumus par personīgās maksātnespējas procedūras uzsākšanu.

Privātpersonas bankrota process ietver divus posmus. Pirmais: tiek pārdots viss parādnieka īpašums, un iegūtie līdzekļi tiek nosūtīti kreditoriem. Un otrā daļa, kad parādnieka ienākumi (viss, kas ir virs minimālās algas) arī tiek novirzīts kreditoriem parāda dzēšanai. Beidzoties noteiktajam parādsaistību izpildes termiņam visas atlikušās šajā termiņā neizpildītās parādsaistības tiek dzēstas.

Ziņu lente
0