"Ohotņik" debesīs: KF pavēra pasaulei savas jaunās kaujas iespējas

© Министерство обороны РФ / Pāriet pie mediju bankasПервый полет новейшего беспилотника "Охотник"
Первый полет новейшего беспилотника Охотник - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Smagsvara izlūkošanas triecienuzbrukuma bezpilota lidaparāta "Ohotņik" pilnās taktiski tehniskās īpašības, kaujas pielietojums un bruņojums tiek turētas noslēpumā, taču jau ir daudz kas zināms par jauno mašīnu.

Perspektīvā smagsvara bezpilota lidaparāta "Ohotņik" pirmā lidojuma videoierakstu KF aizsardzības ministrija publicēja šonedēļ. Lidaparāts 20 minūšu laikā veica vairākus apļus virs lidlauka aptuveni 600 metru augstumā un pēc tam veiksmīgi piezemējās. It kā nededzināja napalmu, nenometa atombumbas maketu, un tomēr, YouTube vietnē vien video noskatījās aptuveni miljons cilvēku. Neordinārs notikums – Krievija pavēra pasaulei savas jaunās kaujas iespējas.

KF Aizsardzības ministrijā paziņoja, ka par perspektīvā bezpilota lidaparāta galvenajiem uzdevumiem kļūs izlūkošana un radio elektroniskā cīņa: "Ohotņik" aprīkos ar mērķa aparatūru optiski elektroniskai, radiotehniskai un citu veidu izlūkošanai. Smagsvara triecienuzbrukuma bezpilota lidaparāts līdz 2019. gada beigām izpildīs vairākus no zemes vadāmus un pilnībā autonomus lidojumus (un galvenais vārds te ir – triecienuzbrukums).

Rietumu speciālisti atzīmē "Ohotņik" izmantošanas iespēju kā ietekmējamus kopā ar jaunākajiem Krievijas piektās paaudzes iznīcinātājiem Su-57.

Portreta skices

Smagsvara izlūkošanas triecienuzbrukuma bezpilota lidaparāta "Ohotņik" pilnās taktiski tehniskās īpašības, kaujas pielietojums un bruņojums tiek turētas noslēpumā, taču jau ir daudz kas zināms par jauno mašīnu.

Корвет Стерегущий (справа) и эсминец Настойчивый - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievijas flote ar "Okeāna vairogu" pārsegusi Baltijas verdošo katlu

Zināms, ka bezpilota lidaparāts ir izpildīts pēc "lidojošā spārna" shēmas (bez astes smailes), pielietojot kompozīta materiālus, kuri samazina lidaparāta redzamību radiolokatoros. "Ohotņik" ir aprīkots ar reaktīvu dzinēju ar vadāmu vilces vektoru (tas ir redzams publicētajās bildēs), un ir spējīgs attīstīt aptuveni 1000 kilometru stundā ātrumu. Pacelšanās masa – aptuveni 20 tonnas – paredz vairāku munīcijas tonnu izvietošanu uz klāja. Spēj darboties spēcīgas PGA pretestības apstākļos.

Korporācija Sukhoi izstrādāja BPLA "Ohotņik" kopš 2011. gada. Pirmais jaunākā lidaparāta lidojums un tā pārtapšana efektīvā ierocī ir divi dažādi stāsti. Jaunākā lidaparāta izmēģinājumi un programmnodrošinājuma izstrādes pabeigšana prasīs laiku, taču pirmais lidojums ir svarīga robeža un Krievijas tehnoloģiju potenciāla demonstrācija. Pārāk šaurs ir to valstu loks, kuras spēj radīt smagsvara izlūkošanas un triecienuzbrukuma bezpilota lidaparātus "stealth". Tādēļ katru manāmu "Ohotņik" virzību uz priekšu uzmanīgi un dedzīgi analizē aiz okeāna.

© Министерство обороны РФ / Pāriet pie mediju bankasPirmais jaunākā bezpilota lidaparāta "Ohotņik" lidojums, kuram jākļūst par pirmo smagsvara dronu ar triecienuzbrukuma funkcijām KF Bruņotajos spēkos
Ohotņik debesīs: KF pavēra pasaulei savas jaunās kaujas iespējas - Sputnik Latvija
Pirmais jaunākā bezpilota lidaparāta "Ohotņik" lidojums, kuram jākļūst par pirmo smagsvara dronu ar triecienuzbrukuma funkcijām KF Bruņotajos spēkos

Amerikas izdevums The Drive velta perspektīvajam Krievijas BPLA milzīgus rakstus ar turpinājumu. Salīdzina aparātu ar X-47B Northrop Grumman tipa analogiem un pat nosaka izmērus:  "Aptuveni 38 pēdas garumā ar spārnu platumu 62 pēdu apmērā", jeb attiecīgi 11 un 19 metri. Norāda, ka "Ohotņik" līdzinās vidēji smagam iznīcinātājam, "izskatās visnotaļ iespaidīgi", izmēri ļauj izvietot iekšā ieročus, savukārt konstrukcija – lidot virsskaņas ātrumos. Un kā "lojāli ietekmējama" kārtā kopā ar jaunāko pilotējamo iznīcinātāju Su-57. Līdztekus tam izdevumam The Drive pastāv bažas (pārdzīvojumi), ka Krievija varēja izpētīt amerikāņu bezpilota lidaparātu RQ-170 Sentinel, kurš vienreiz tika pārtverts un nosēdināts Irānā, taču tas jau ir cits stāsts.

Hibrīdā triecienuzbrukuma aviācija

Var tikai izteikt domas, cik lielā mērā pieaugs kaujas iespējas, šāviena jauda un manevrēšanas iespējas 76 Krievijas armijas pasūtītajiem smagsvara iznīcinātājiem Su-57, ja tie strādās kopā ar tādām vadāmām ierīcēm kā BPLA "Ohotņik".

© Министерство обороны РФ / Pāriet pie mediju bankasJaunākā bezpilota lidaparāta "Ohotņik" pirmais lidojums
Ohotņik debesīs: KF pavēra pasaulei savas jaunās kaujas iespējas - Sputnik Latvija
Jaunākā bezpilota lidaparāta "Ohotņik" pirmais lidojums

Jaunākais Krievijas iznīcinātājs Su-57 spēj atklāt mērķus gaisā un uz zemes līdz pat 400 kilometru rādiusā, vadīt līdz 62 objektiem (un padot mērķa norādes triecienuzbrukuma bezpilota lidaparātiem).

Российский многофункциональный истребитель пятого поколения Т-50 (ПАК ФА или Су-57) - Sputnik Latvija
Krievija sākusi iznīcinātāju Su-57 sērijveida ražošanu

"Neredzamā" Su-57 priekšrocība pār Amerikas piektās paaudzes iznīcinātājiem nodrošina izcilas pilotāžas īpašības, 10 tonnu arsenāls uz klāja (tostarp, hiperskaņas ieroči), bāzes radiolokācijas stacija, unikālas optiski elektroniskā mērķu atklāšanas sistēma un elektronisko traucējumu piemērošanas sistēma - "gudrā virsbūve". Šeit slēpjas milzīgs plašums efektīvai lidotāja un "Ohotņik" tipa kauja robotu mijiedarbībai.

Smagsvara izlūkošanas un triecienuzbrukuma bezpilota lidaparāts varēs kalpot arī JMF. Tostarp, jaunā nekodola aviācijas kuģa koncepcija JMF vajadzībām (Krilova valsts zinātnes centra izstrāde) paredz jūras bāzējuma BPLA "Ohotņik" izvietošanu uz tā kopā ar citām JMF kuģu aviācijas lidmašīnām un helikopteriem.

Turklāt uz aviācijas kuģa kopā var tikt izvietoti flotes vajadzībām modificēti iznīcinātāji Su-57 un bezpilota lidaparāti "Ohotņik" (koncepcija paredz 40 lidaparātu izvietošanu uz klāja). Lai kā tur nebūtu, Krievijas smagsvara izlūkošanas un triecienuzbrukuma BPLA sagaida liela nākotne.

Ziņu lente
0