Uzrunā uz "tu" un nevēlas runāt klātienē: kas kaitina dažādu paaudžu darbiniekus

© Pixabay / PublicDomainPicturesОфисное здание
Офисное здание - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunieši vēlas nepamatoti augstas algas un komunicēt ar kolēģiem elektroniski, savukārt vecākas paaudzes darbinieki nevēlas aizkavēties darbā un baidās no pārmaiņām.

RĪGA, 10. augusts – Sputnik. Latvijas darba tirgū šodien var izcelt četras darbinieku vecuma grupas, un katras grupas pārstāvjiem ir savas prasības darba devējam, priekšstats par korporatīvo kultūru, kā arī faktori, kuri viņus visvairāk kaitina kolēģos. Paaudžu pētījumu veica mobilais operators BITE sadarbībā ar pētījumu aģentūru Norstat Latvija, vēsta Baltic Course.

Latvijas darba tirgus balstās uz četrām paaudzēm, tās ir vecuma grupas 18-29, 30-39, 40-49 un 50-65 gadi.

Raksturojot dažādu vecuma grupu darbiniekus, darba devēji norāda, ka tipiskas 20-39 gadu darbinieku īpašības ir vēlme komunicēt ar kolēģiem ar Interneta starpniecību, nevis klātienē, nepamatoti augstas prasības no darba devēja, galvenokārt runa ir par algu, kā arī tas, ka viņi var bez brīdinājuma neiziet darbā.

Latvieši emocionāli izdeg darba vietā - Sputnik Latvija
Latvieši "emocionāli izdeg" darba vietā: riska grupas profesijas

"Paaudžu pētījumos dominē atziņa, ka mūsdienu jaunieši ir "tūlītējās baudas paaudze" un viņi vēlas strādāt savu sapņu darbu ar konkurētspējīgu atalgojumu, kas rakstāms ar četrciparu skaitli, jau uzreiz pēc izglītības diploma iegūšanas. Viņi nevēlas veidot lēnu karjeru un sākt ar "mazumiņu"," norādīja Latvijas Universitātes profesore un eksperte pedagoģijas zinātņu jomā Zanda Rubene.

Darbiniekiem 40-65 gadu vecumā raksturīgās īpašības: jaunu darba nosacījumu nepieņemšana, nevēlēšanas sekot līdzi mūsdienu tendencēm un izmantot darbā tehnoloģijas.

Kaitinoši faktori jauniem darbiniekiem un vecākas paaudzes darbiniekiem arī ir dažādi. Darbiniekus vecumā līdz 29 gadiem visvairāk neapmierina tas, ka ar vecākas paaudzes kolēģiem viņiem bieži nesakrīt domas, savukārt darbiniekus vecumā no 30 līdz 39 gadiem aizkaitina tas, kad citi kolēģi neievēro koropatīvo kultūru, piemēra, uzrunājot nepazīstamus, augstākstāvošus vai vienkārši vecākus kolēģus uz "tu". Savukārt darbiniekus 40-65 gadu vecumā visvairāk kaitina tas, kad netiek cienīts viņu privātais laiks.

Eksperti ir vienisprātis, ka vecuma atšķirības rada problēmas gan darbiniekiem, gan darba devējiem. Taču, kaut arī darba devēji ir spējīgi noteikt raksturīgas īpatnības katrai paaudzei, 30% no tiem saka, ka neņem vērā šīs atšķirības ikdienas darba plānošanā savā kompānijā.

Ziņu lente
0