Latvijas prezidents: narkotiku lietošana – tas ir rakstura jautājums

© Sputnik / Sergey MelkonovПрезидент Латвии Эгилс Левитс
Президент Латвии Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Diskusijas laikā par marihuānas dekriminalizāciju Latvijas prezidents atzīmēja divus jautājumus, kuri jāizskata, pirms tiek uzsākts dialogs par vieglo narkotiku legalizāciju.

RĪGA, 9. augusts – Sputnik. Latvijas Radio 5 ēterā Latvijas prezidents Egils Levits piedalījās marihuānas dekriminalizācijai veltītājā diskusijā. Pēc Levita sacītā, būtība slēpjas divos svarīgos jautājumos, uz kuriem ir jāatbild pirms secinājumu izdarīšanas par to, vai šīs narkotikas ir vērts legalizēt, vēsta LSM.lv.

Посевная конопля - Sputnik Latvija
Latvijā pieaug marihuānas legalizācijas piekritēju skaits

Pirmais jautājums ir par to, vai marihuāna tiešām ir kaitīga. Levitam bija grūti atbildēt uz šo jautājumu, un viņš nolēma, ka tas jānoskaidro zinātniekiem un mediķiem.

"Patlaban valdošais uzskats, ka tā tomēr ir kaitīga, ka tā ir iesākuma narkotika, lai vēlāk pārietu uz stiprajām narkotikām. Ja tā tas ir, [...] tādā gadījumā - nē, protams, nevajag dekriminalizēt," paskaidroja Levits.

Otrs jautājums – kādēļ cilvēki lieto marihuānu. Pēc Latvijas prezidenta domām, tas ir cilvēka rakstura jautājums.

"Domāju – nenobriedušas, nestabilas personas šo narkotiku lieto bez tā, ka tai ir laba vai jēdzīga nozīme," uzsvēra Levits.

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka pēdējo četru gadu laikā marihuānas legalizācijas piekritēju skaits Latvijā palielinājies līdz 15%. Ārsts-narkologs Boriss Faļkovs uzskatīja, ka visā vainojama sociālā reklāma. Pēc viņa sacītā, arvien vairāk Latvijas iedzīvotāju cenšas pārliecināt, ka marihuāna nav tik bīstama kā citas narkotikas, ka citās valstīs tā ir atļauta un nekādas smagas sekas tās lietošana nenes. Faļkovs uzstāja, ka marihuāna jebkurā gadījumā ir narkotisks līdzeklis, un tāds tas arī paliks.

Конопля - Sputnik Latvija
Getliņu poligonā vēlas audzēt marihuānu

Iepriekš Sputnik Latvija intervijā psihiatrs Artūrs Utināns norādīja, ka, varbūt, Latvijai nevajadzētu steigties ar vieglo narkotiku legalizāciju, ņemot vērā ārkārtīgi augsto jauniešu pašnāvību skaitu.

Neraugoties uz to, ka var būt medicīniskas norādes marihuānas lietošanai, pusaudžu gadījumā tā nes vairāk kaitējuma, nekā labuma: tā var izraisīt atsvešināšanos no sabiedrības, kas beigu beigās, kopā ar citiem faktoriem, var izraisīt pašnāvnieciskas domas, uzsvēra eksperts.

2019. gada aprīlī Iekšlietu ministrija iestājās par marihuānas lietošanas dekriminalizāciju, uzsverot, ka jāfokusējas uz sabiedrības veselības un profilakses.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, narkotikas Latvijā lieto lielākoties vīrieši bez augstākās izglītības no Rīgas, Olaines un Ogres.

Ziņu lente
0