Lietuviešu valoda palīdzējusi Latvijas programmētājiem apsteigt Google un Yandex

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Angļu-lietuviešu valodas tulkojuma kvalitāte, ko sniedz Latvijas valodu tehnoloģiju kompānija Tilde, izrādījusies labāka, nekā Google, Yandex un Microsoft.

RĪGA, 8. augusts – Sputnik. Mašīntulkošanas sacensībās WMT trešo reizi pēc kārtas uzvar Latvijas kompānija Tilde, vēsta Mixnews.lv.

Tehnoloģiju kompānija Tilde tika dibināta Rīgā 1991. gadā, taču šobrīd tai ir biroji visās Baltijas valstīs. Uzņēmums nodarbojas ar mašīntulkošanas tehnoloģiju izstrādi. Tilde ekspertu komandā WMT 2019 sacensībām bija astoņi Lietuvas un starptautiski neironu tīklu arhitekti. Četriem arhitektiem ir zinātņu doktora grāds.

WMT sacensībās Latvijas kompānija uzvarēja ar savu izstrādi angļu un lietuviešu valodu pārī. Turklāt Tilde izdevās apsteigt tādus milžus kā Google, Yandex un Microsoft. Vērts atzīmēt, ka Tilde nācās sacensties ar vadošajām mašīntulkošanas kompānijām un pētniecības centriem no ASV, Eiropas un Āzijas.

Nosacījumi visiem dalībniekiem bija vienādi: komandas saņēma noteiktu datu apjomu, un četru mēnešu laikā tām bija jāizveido tulkošanas sistēma. Rezultātu pārbaudīja ar testa ziņu rakstu atlases palīdzību. Tulkojuma kvalitātes vērtējumu paziņoja eksperti. Pēc tam sacensību dalībnieku tulkojumus salīdzināja ar populārāko tiešsaistes platformu tulkojumiem.

Latvijas kompānijas mašīntulkojums ieguva 72,8 balles no 100. Savukārt Microsoft, piemēram, ieguva vien 69,1 balli.

WMT 2019 sacensību rezultāti tika paziņoti ceturtās mašīntulkošanas konferences laikā, kura norisinājās Florencē, Itālijā.

Kompānijas Tilde IT vadošā direktore Renata Špukiene, komentējot uzvaru, paziņoja, ka Latvijas kompānijas kārtējais panākums apstiprina, ka Tilde piemīt pasaules mēroga kompetence, savukārt tās izstrādājamā mašīntulkošanas tehnoloģija lietuviešu un angļu valodas pārī ir inovatīva.

Tāpat Špukiene pastāstīja, ka kopā ar Viļņas Universitāti Tilde izstrādā universālas daudzvalodīgu mašīntulkošanas sistēmu, kura pēcāk kļūs pieejama visiem.

Ziņu lente
0