Šikors: Latvijā nodzeras aiz bezcerības un problēmām

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Alus brālības" valdes loceklis Andrejs Šikors ir pārliecināts, ka, aizliedzot alkoholisko dzērienu reklāmu Veselības ministrija nepanāks iedzīvotāju veselības uzlabošanos.

RĪGA, 5. augusts — Sputnik. Latvijas Alus brālības valdes loceklis Andrejs Šikors kritiski izvērtēja Veselības ministrijas plānus ierobežot alkohola reklāmu. Pēc viņa domām, dzeršanas iemesli jāmeklē bezcerīgā dzīvē, ģimenes problēmās un visā valsts iekārtā kopumā, raksta Latvijas Avīze.

Šikors ir pārliecināts, ka ar reklāmas aizliegumiem Veselības ministrija nepanāks nosprausto mērķi – samazināt alkohola patēriņu.

"Valsts iekārta, bezcerīgā dzīve, ģimene, – tur laikam jāmeklē tā sakne, ka tauta nodzeras," sacīja Andrejs Šikors.

Viņš atgādināja, ka daudzviet pasaulē dažādos laikos ieviests tā saucamais "sausais likums", taču dzērienu patēriņš iedzīvotāju vidū nav sarucis.

"Aizliegsim mēs reklāmu, alus nozare nereklamēsies. Vai dzers mazāk? Es uzreiz varu pateikt – nedzers, jo to liecina pasaules pieredze," pauda "Alus brālības" valdes loceklis.

Мужчина в пустом офисе - Sputnik Latvija
Darbinieki Latvijā lemti nabadzībai

Atgādināsim, ka Latvijas Veselības ministrija izstrādājusi projektu alkohola patēriņa samazināšanai.

Piemēram, ministre Ilze Viņķele iesaka aizliegt jebkādu alkoholisko dzērienu reklāmu televīzijā, radio un internetā. Tāpat plānots ierobežot dažādu alkoholisko dzērienu cenu atlaižu un akciju reklāmu.

Līdztekus plānots arī ierobežot alkoholisko dzērienu tirdzniecību degvielas uzpildes stacijās un mazināt pieļaujamo alkohola koncentrāciju autovadītāju asinīs – no 0,5 līdz 0,2 promilēm.

VM ieteikumi tika vērtēti pretrunīgi. Piemēram, narkoloģiskās palīdzības dienests uzskata par attaisnotu alkohola reklāmas aizliegumu – šis pasākums pārsvarā adresēts jauniešiem. Narkologi slēdzienos atsaucas uz Pasaules veselības organizācijas parskatu par alkohola lietošanu, kurā secināts: alkohola reklāmas aizliegums ir viens no trim no izdevumu viedokļa efektīvākajiem instrumentiem. Abi pārējie: fiziskas piekļuves ierobežošana, saīsinot pārdošanas laiku, kā arī alkohola cenu palielināšana uz akcīzes nodokļa rēķina.

Pret alkohola reklāmas aizliegumu iebilda Latvijas Reklāmas asociācijas vadītāja Baiba Liepiņa. Viņa paskaidroja, ka jauno ierobežojumu dēļ plašsaziņas līdzekļu nozare var zaudēt aptuveni 2 milj. eiro.

Коктейль - Sputnik Latvija
Liepiņa: alkohola reklāmas aizlieguma masu medijos dēļ cilvēki nepārstās dzert

Viņa paskaidroja, ka būtu svarīgi paskatīties, kā pašreizējie ierobežojumi ietekmējuši alkohola patēriņu.

Pret ierobežojumiem iebilst arī degvielas tirgotāji – viņi uzskata, ka alkoholisko dzērienu tirdzniecības aizliegums DUS nesniegs cerēto – alkohola pieejamības un patēriņa samazināšanos, bet gan izkropļos konkurenci un novedis pie alkohola tirgus legālas pārdales par labu citiem tirdzniecības tīkliem.

Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas priekšsēdētājs Ojārs Karčevskis uzsvēra, ka plānā nav sniegts nekāds vērtējums vai pamatojums, kāpec aizliegums jāattiecina uz DUS, nevis, piemēram, uz lielveikaliem. Viņš ir pārliecināts, ka tādējādi alkohola pieejamība netiks mazināta, vienkārši pircēju plūsma novirzīsies uz tuvējiem veikaliem, kuriem nav plānots ieviest ierobežojumus.

Ziņu lente
0