Gasparjans: nekādas mācības nelīdzēs Lietuvai, ja BelAES patiešām būs avārija

© SputnikАрмен Гаспарян
Армен Гаспарян - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš Viļņas mērija informēja par civilās aizsardzības mācībām, kuru scenārijam izraudzīta avārija Baltkrievijas atomelektrostacijā.

RĪGA, 5. augusts – Sputnik. Ja Baltkrievijas atomelektrostacijā (BelAES) patiešām notiks avārija, nekādas mācības nepalīdzēs Lietuvai sagatavoties "iespējamai katastrofai", intervijā Sputnik Lietuva norādīja vēsturnieks un politologs Armens Gasparjans.

Viļņa iecerējusi organizēt septembrī civilās aizsardzības mācības, kuru scenārijam izraudzīta avārija BelAES. Mērija aicinājusi visus interesentus piedalīties tajās "evakuēto iedzīvotāju" lomā.

Armens Gasparjans atgādināja, ka līdzīgi pasākumi tika organizēti arī Padomju Savienībā, taču tie nekādi nepalīdzēja ne pēc avārijas Černobiļas AES, ne arī zemestrīces laikā Armēnijā.

"Nesaprotu, kāpēc viņi (Lietuvas varasiestādes – red.) trenējas. Ja tas notiks, nelīdzēs nekādi treniņi. (..) Pieņemsim, nedod Dievs, ja kaut kas notiks un sākies panika, šī sistēma nestrādās," teica politologs.

Lietuvas un Baltkrievijas starpā radušās domstarpības par AES būvi Baltkrievijā, 50 km attālumā no Viļņas. Piemēram, Lietuvas politiķi uzskata, ka izraudzīta bīstama vieta un regulāri kritizē projektu.

Строительство Белорусской АЭС - Sputnik Latvija
Lietuva aicina IAEA palīdzēt atlikt BelAES ekspluatācijas sākumu

Lietuva ne tikai aicina boikotēt elektrostacijas celtniecību, bet arī likumdošanas līmenī atteikusies no elektroenerģijas iegādes valstīs, kurās darbojas "bīstamas" AES.

Minska atspēko Lietuvas apsūdzības un norāda, ka tās pretenzijas ir politizētas. Baltkrievijas vadība uzsvēra, ka AES top atbilstoši drošības normām, un starptautiskie eksperti jau norādījuši: kaimiņvalstīm briesmas nedraud.

Līdz šim jau izskanējuši paziņojumi par to, ka Lietuva gatavojas iespējamai avārijai BelAES.

Jūnijā Lietuvas Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Civilās aizsardzības pārvaldes priekšnieks Edgars Gēda sniedza rekomendācijas lietuviešiem iespējamas BelAES avārijas gadījumā. Viņš uzsvēra, ka avārijas gadījumā vispirms jānokļūst telpās un jāpaliek tur līdz brīdim, kad tiks sniegta papildu informācija.

Ziņu lente
0